Vállalatok

Elindult a MOL-csoport történetének legnagyobb organikus beruházása Tiszaújvárosban

NRGreport | 2018.09.13. 05:11

Mérföldkőhöz érkezett a MOL-csoport stratégiai projektje, a poliol-beruházás. A vállalat a thyssenkrupp Industrial Solutions AG képviselőivel aláírta a poliol üzem tervezési, beszerzési és kivitelezési feladataihoz kapcsolódó szerződéseket. A beruházás 200 munkahelyet teremt majd a borsod megyei Tiszaújvárosban, a MOL-csoport magyarországi petrolkémiai központjában – olvasható a MOL közleményében.

Az aláírt szerződések a Tiszaújvárosban épülő poliol üzemegység teljes technológiai hátterét lefedik. Az aláírással így utolsó szakaszába lépett a MOL történetének legnagyobb organikus beruházása. A beruházás teljes összege 1,2 milliárd euró. A beruházás erősíti hazánk és ezen belül az egész észak-magyarországi régió versenyképességét. A felépülő üzemkomplexum kapacitása évi 200 kilotonna lesz, és mintegy 200 hosszútávon fenntartható munkahelyet teremt Tiszaújvárosban. A beruházás megvalósulásával a MOL-csoport lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Közép-Kelet-Európában.

A Tiszaújvárosban megvalósuló komplexum a tervek szerint 2021 második felében kezdheti meg működését. A földmunkák és a kivitelezési feladatok 2018 IV. negyedévében indulnak.

Forrás: Thyssenkrupp Industrial Solutions AG

A Magyar Kormány csaknem 12 milliárd HUF beruházási támogatással és 28 milliárd HUF adókedvezménnyel támogatja a projektet, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott.

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök vezérigazgatója elmondta: A poliol projektre vonatkozó végső beruházási döntés és a megvalósításhoz kapcsolódó újabb szerződések aláírása mérföldkő a 2030-ig tartó stratégiánk végrehajtásában. Partnerünkkel, a thyssenkrupp Industrial Solutions-szal közösen a legfejlettebb, a leghatékonyabb és a környezetet leginkább kímélő technológiát használjuk majd. Az új üzem nemcsak a profitabilitásunkat erősíti, de belépőt is jelent a vegyipar újabb, még több lehetőséggel kecsegtető területeire.”

Marcel Fasswald, a thyssenkrupp Industrial Solutions ügyvezető igazgatója a következőket mondta a megállapodásról: „Az új poliol komplexum nemcsak a MOL-csoport és Magyarország számára kiemelt projekt, hanem nekünk is. A már bizonyított technológiák és az innovatív megoldások ötvözésével közösen új mércét állítottunk fel a hatékonyság, a környezetvédelem és az automatizálás terén. Várakozással tekintünk a további együttműködésre, és büszkék vagyunk arra, hogy a vegyipari üzemek tervezésében, és a hasonló nagyberuházások kezelésében szerzett több évtizedes tapasztalatunkkal segíthetjük a projektet. E mellett a poliol projekttel tovább erősítjük a thyssenkrupp üzemtervezési üzletágát is.”

Röviden a MOL-csoport petrolkémia üzletágáról
A MOL-csoport 2030-as stratégiájával összhangban a féltömegcikkek és speciális vegyipari termékek irányába bővíti petrolkémiai értékláncát, így a közép-kelet-európai régió vezető vegyipari szereplőjévé válhat. Széles körű alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően a poliéter poliol – amely a poliuretán habok alapanyaga – jelenti a MOL petrolkémiai fejlesztéseinek fő irányát. Felhasználja például az autó-, az építő-, a csomagoló- illetve a bútoripar is. A MOL célja, hogy a teljesen integrált értékláncára, legkorszerűbb technológiai eszközeire és a kimagasló szolgáltatási színvonalára építve a régióban működő poliuretán termelők stratégiai partnere legyen.

Címlapkép: Marcel Fasswald, a ThyssenKrupp ügyvezető igazgatója és Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója. Fotó: Mol

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.