Trading

Komolyan veszi az OPEC a vállalását, de így is túlkínálatos lehet az olajpiac

NRGreport | 2018.09.13. 08:41

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) közzétette szokásos havi riportját az olajpiacon látható trendekről és az olajpiaci kereslet és kínálat várható alakulásáról – írja a Portfolio. 

Az OPEC legfrissebb számai: 

→ Augusztusban az OPEC-országok kitermelése napi 278 ezer hordóval napi 32,56 millió hordóra nőtt.

→ A legnagyobb növekedés a líbiai kitermelésben volt, amely nem vesz részt az OPEC-országok által kötött megállapodásban, amely a kitermelés visszafogásáról szól.

→ A venezuelai és az iráni kitermelés visszaesett, előbbi a helyi gazdasági válság, utóbbi az amerikai szankciók miatt.

→ A legfrissebb számok alapján a szervezet országai komolyan veszik a megállapodást, sőt, túl is teljesítik.

A szervezet főbb várakozásai: 

→ 2019-ben napi 1,41 millió hordóval nőhet az olajkereslet, ez a várakozás napi 20 ezer hordóval alacsonyabb, mint egy hónappal korábban.

→ A globális gazdasági növekedéssel kapcsolatban több kockázat is felmerült, elsősorban a fejlődő és a feltörekvő piacokon látszanak kedvezőtlen folyamatok.

→ További kockázatok: kereskedelmi feszültségek, a vezető jegybankok monetáris szigorítása, emelkedő globális eladósodottság.

→ A szervezet arra számít, hogy a globális kereslet napi 32 millió hordó lesz 2019-ben az OPEC-országok kőolaja iránt, vagyis ha nem csökkentenek tovább a kitermelésükön, akkor napi közel 500 ezer hordónyi többlet lesz a piacon.

A havi riport megjelenését követően valamelyest csökkent az olaj ára, az elmúlt percekben azonban tovább emelkedett, a Brent típusú olaj ára 80 dollár közelébe ugrott, a WTI ára 71 dollár közelébe emelkedett, elsősorban azért, mert a befektetők az iráni olajexport további csökkenésére számítanak. 

Komolyan veszi az OPEC a vállalását, de így is túlkínálatos lehet az olajpiac

 

Komolyan veszi az OPEC a vállalását, de így is túlkínálatos lehet az olajpiac

  NRGreport
Címkék
#Brent   #olaj   #olajpiac   #OPEC+   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.