NRGreport
Menü

Méltatlanul büntetett szektorban lehetnek komoly lehetőségek

Tankönyvszerűen büntették az elmúlt fél évben a közműszektor cégeit a befektetők világszerte, ez azonban oda vezetett, hogy a szektorban már vannak elgondolkodtató lehetőségek. Akár a magyar tőzsdén is - írja a Napi.hu.

Nem szerepelnek túl jól a közszolgáltatói és energetikai szektor részvényei az elmúlt egy évben sem az Egyesült Államokban, sem Európában. Míg az S&P 500-as index a január elsejei értékéhez képest 6 százalék feletti pluszban tartózkodik, addig a szektor cégeit összesítő alindex alig egy százalékos növekedést tudott felmutatni, s tavaly év végi csúcsához képest 7 százalékkal alacsonyabban áll. Ennek európai párja a Stoxx 600-as index Utility alindexe 3 százalékos mínuszt hozott eddig össze az év eleje óta.

Az ok érthető, hiszen a szektort a befektetők rendszerint defenzív szektorként tartják nyilván, amelyet stabil osztalékfizetés és viszonylag magas tőkeáttétel jellemez. Az amerikai Fed által megindított kamatemelési ciklus azonban mindkét oldalról nyomasztja a szektor befektetőit, hiszen a stabil osztalékhozam kevésbé lesz vonzó, ha emelkednek az állampapír hozamok, ugyanakkor a magas eladósodottság miatt a cégek pénzügyi kiadásai emelkedhetnek.

Régen látott áresés

A cégek árazásánál azonban figyelembe kell venni, hogy a kamatemelésekre elsősorban a gazdaság jó teljesítménye miatt kerülhet sor, ami viszont a szektor árbevételére lehet jótékony hatással. A befektetési alapok, részvények és más befektetési termékek árfolyammozgására szakosodott Morningstar elemzői mindenesetre arra a következtetésre jutottak második féléves kitekintőjükben, hogy az áresés következtében a szektor részvényeinek árazása különböző mutatók alapján olyan szintre süllyedt, amire évek óta nem volt példa. Bár globálisan az árazás még mindig enyhén a 10 éves átlag felett található, azonban most már van jó néhány olyan lehetőség a szektorban, amely érdemes lehet a vásárlásra. Ezek közül elsősorban az olyan cégeket emelik ki, amelyek ugyan a közmű szektorba sorolódnak, azonban jelentős kitettséggel rendelkeznek a megújuló energiatermelésben is.

Nem kell nagyon messzire menni

Ha valaki egy jó sztorival rendelkező közműcéget keres befektetésre, akkor a Budapesti Értéktőzsdén is talál elvileg ilyen társaságot. Az Alteo részvényei ilyenek lehetnek. A céget ugyan a sokan első nekifutásra talán a közműszektorba sorolják, azonban komoly kitettséggel rendelkezik a megújuló energia szektorban és a fenntarthatóság szempontjait intelligensen ötvöző ipari energetikai szolgáltatások területén is. Így nem lehet egy kalap alá venni az átlagos közműcégekkel, sőt jó növekedési sztori is van benne - mondta Debreczeni Csaba, az MKB Bank Alteoval foglalkozó elemzője. Ő a jelenlegi 700 forint körüli árfolyamhoz képest jelentős felértékelődési potenciált lát a részvényekben, 12 hónapos célárfolyamnak 970 forintot határozott meg.

Szerinte a növekedési sztoriban kulcsfontosságúak lehetnek a cég közelmúltban végrehajtott akvizíciói, illetve az azokra épülő fejlesztések, amelynek köszönhetően a jövő év közepétől a már meglévő 2 megawatt mellé még további 18 megawattal mintegy 20 megawattra nőhetnek a cég napenergia kapacitásai, illetve remélhetőleg beérik addigra a társaság energiatárolási K+F projektje is, és ennek jótékony hatásai már 2019 második félévétől érezhetőek lesznek a cég árbevételi és EBITDA számaiban (adózás, kamatok és amortizáció előtti nyereség).

Bár az Alteo részvények árfolyama az időközben kifizetett osztalékot is figyelembe véve megduplázódott a Budapesti Értéktőzsdén, azonban 2016 eleje óta nem tudott lépést tartani a vezető budapesti részvényindex teljesítményével. Ez a relatív alulteljesítés egy éve változott meg, azóta kisebb nagyobb megingásokkal folyamatosan emelkedik az Alteo/BUX relatív erő mutató (amely két eszköz árfolyamának egymáshoz viszonyított teljesítményét mutatja), s kitört a korábbi lefelé tartó trendből. Ha ez a trendforduló tartós lesz, akkor az Alteo részvényektől a következő időszakban jobb teljesítményt lehet várni, mint a magyar részvénypiac egészétől. Ez mindaddig igaz lehet, amíg a jelenleg 1,82 körül álló mutató értéke három százalékkal át nem töri lefelé az 1,77-es értéket.

Forrás: Napi.hu