Fenntarthatóság

Úgy tűnik, eldőlt, hogy a klímaváltozással csak alulról szerveződve harcolhatunk

NRGreport | 2018.09.18. 14:42

A múlt héten tartottak a klímaváltozásról egy négynapos konferenciát San Franciscóban. A Global Climate Action Summit egyik legfelkapottabb eseménye Harrison Ford amerikai színész beszéde volt, aki Donald Trumpra célozva arról beszélt, hogy ne kapjon hatalmat olyan ember, aki nem hisz a tudásban – számol be a g7.24.hu.

Trump nem igazán hisz a klímaváltozásban, és tavaly be is jelentette, hogy az USA-t visszalépteti a párizsi klímaegyezménytől*. A szerződést aláíró 195 ország arra vállalt kötelezettséget, hogy a légkör felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest. Az egyezmény amúgy nem tűnik túl sikeresnek, ahogy a korábbi, nemzetek közötti klímaegyezményeknek sem sikerült megfordítani vagy akár csak megállítani a folyamatot.

Trump döntése azonban mégsem jelenti azt feltétlenül, hogy az USA nem fog megfelelni a vállalásának, amely szerint 2025-ig 26 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátását. Jerry Brown kaliforniai kormányzó és Michael Bloomberg volt New York-i polgármester megalakította az America’s Pledge nevű csoportot, amelyhez több mint háromezer város, állam, vállalkozás és egyéb csoport csatlakozott önkéntesen, és céljuk, hogy alulról szerveződve érjék el az USA korábbi vállalásait.

A múlt heti San Francisco-i konferencián is több önként bejelentett vállalás elhangzott a klímaváltozást leginkább katalizáló szénhidrogének visszaszorítárára. Ezekben az volt a közös, hogy nem a világrendszert formálisan meghatározó nemzetközi szervezetek tagjaitól, a szuverén nemzetállamoktól származtak az önkéntes vállalások, hanem jellemzően kisebb, lokális entitásoktól: városoktól, régióktól és vállalkozásoktól.

Persze mivel itt nem kötelezően betartandó célokról, hanem önkéntes vállalásokról van szó, ezért a szereplők könnyebben köteleződnek el. Igaz, emiatt nehezebb ezeket a vállalásokat megkülönböztetni a cégek vagy városok-régiók PR-tevékenységétől.

Az egyik legnagyobb indiai cégcsoport, a Mahindra Group bejelentette, hogy karbonsemleges* lesz. Több cég pedig, mint az Adobe vagy a Dell, azt vállalta, jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátását. Ehhez kapcsolódik, hogy Kalifornia korábban azt vállalta, hogy 2045-ig teljes mértékben zöld energiából állítja elő az áramszükségletét. Ennek amiatt van komoly jelentősége, mert ha önálló ország lenne, Kalifornia lenne az ötödik legnagyobb gazdaság világban, pár hónapja nagyobb mint az Egyesült Királyság.

Quartz erről szóló cikke szerint egyre több hasonló bejelentés történt a közelmúltban. Miután a nemzetközi klímaegyezményeknek nem sikerült áttörést elérniük, úgy tűnik, egyre inkább alulról építkezve, lokálisan próbálkozunk megállítani a klímaváltozást. A San Francisco-i klímakonferencia már tudatosan is azzal foglalkozott, hogy mit lehet tenni az erőtlen, motiválatlan államok helyett. Többek között a Yale Egyetem és a holland kormány szakemberei egy kutatást is elvégeztek, amely szerint jóval sikeresebb tudna lenni a károsanyagok visszaszorításában egy alulról építkező folyamat, mint a felülről érkező törvényi előírások.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.