NRGreport
Menü

Nem csitul az orosz energiainvázió

A lengyel kormány ugyan harcot hirdetett a főként a szénégetésből származó szmog és az orosz szénimport ellen is, ám idén ennek semmi látszatja nem lesz - írja a Napi.hu.

A jövendő tél elvesztegetett idő lesz a szmoggal való küzdelemben Lengyelországban - írja a Rzeczpospolita. Az első ellenőrzéseket a szén összetételét és a kazánok minőségét illetően ugyanis csak 2019-ben hajtják végre. Eközben ömlik az országba az orosz szén.

Az új törvény szerint tilos eladni iszapot, a szén egyedi maradványait és nem lehet forgalomba hozni osztályozatlan szenet. Az utóbbi ugyanis különböző nagyságú és minőségű nyersanyagot tartalmaz, ami egyenetlenül ég. Ugyanakkor éppen ilyen minőségű fűtőanyag kerül a leggyakrabban Oroszországból a lengyelekhez.

Januártól júliusig 11 millió tonna szenet importáltak Lengyelországa, ami  87 százalékkal több mint tavaly, A bevitel 70 százaléka Oroszországból érkezett - ez kétszer annyi, mint egy éve. Az oroszok a szénrakományhoz minőségi nyilatkozatot csatolnak. Ennek hitelességét azonban egyelőre nem igazán ellenőrzik.

Így az osztályozatlan szén bejut Lengyelországba. Onnan közvetítőkhöz kerül, és azok eladják annak, aki megveszi. A téli beszerzéseket már gyakorlatilag mindenki elkezdte.

Forrás: Napi.hu