Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A zöld autózás ára

Támogatott tartalom | 2018.09.24. 05:56

Folyamatosan bővül a hazai elektromosautó-töltők hálózata, Magyarországon jelenleg 580 töltőállomás üzemel. Nemrégiben a MOL megnyitotta ötödik budapesti MOL Plugee állomását, az év végéig pedig további 25 töltőt fognak átadni az országban. Az e-autózás virágzásával megkezdődött a fizetős töltés Magyarországon is.

Öt év alatt kilencszeresére nőtt az elektromos autók száma az Európai Unióban, Magyarországon még magasabb ez az arány, míg 2012-ben csupán 25-öt, 2017-ben már 1142 új autót jegyeztek be az EAFO (European Alternative Fuels Observatory) statisztikái szerint. Ezzel párhuzamosan a töltőállomások száma is nő, 2018-ban a magyar elektromos autó tulajdonosok már 500 normál- és 80 villámtöltőállomást, köztük pedig augusztus 15-től már 5 MOL Plugee elektromos töltőt is használhatnak. A vállalat az év végéig Budapesten további 10, vidéken pedig 15 elektromos töltőt fog átadni, köztük a NEXT-E projekt keretében 11 állomást telepítenek autópályák és az M0-ás autóút mentén.

Az e-autózással foglalkozó szakemberek körében nem okozott nagy meglepetést, hogy  a MOL augusztus 1-től Magyarországon elsőként fizetőssé tette szolgáltatását: a lassabb AC töltésért 1990 forintot, míg a gyorsabb DC töltésért 2990 forintot kell fizetni. Bár a kritikusok szerint a töltés fizetőssé tétele nem kedvez az elektromos autók iránti vásárlási kedvnek, még mindig megéri áramot tankolni.

Természetesen nagyban segíti az elektromos autók elterjedését, hogy ha nem csak a parkolás ingyenes, de a töltésért sem kell fizetniük a tulajdonosoknak. Ugyanakkor be kell látni, a töltőállomások telepítése és karbantartása nem olcsó mulatság, a megtérülés és az infrastruktúra további fejlesztése érdekében pedig előbb-utóbb elkerülhetetlen az elektromos töltés fizetőssé válása. A MOL több mint 5 éve működtet elektromos töltőket, közleményükben pedig úgy fogalmaznak: „a fogyasztók igényeinek minél szélesebb körű kiszolgálása, a fenntartási költség, valamint az infrastrukturális beruházások megtérülésének érdekében a MOL ezentúl versenypiaci alapon működteti az e-töltő hálózatát.”

A régióban kifejezetten jól teljesítünk az elektromos töltők számát tekintve: Csehország áll az első helyen, Lengyelország pedig csupán két állomással előz meg minket. Az elektromos töltés árszabásában viszont úgy tűnik, a MOL inkább a nyugati példát követi. Míg a régióban a kilowatt- vagy időalapú díjszabás az általános, a legtöbb töltőállomással rendelkező országokban az átalánydíjas töltés is megtalálható. „Társaságunk figyelembe vette a villamos energia költségét, valamint a töltők beruházási és működtetési költségeit. Előzetesen megvizsgáltuk az európai és amerikai fizetési konstrukciókat. Indulásnál a lehető legegyszerűbb megoldást választottuk, és három olyan országot is találtunk – ezen belül négy vállalatot – amely ugyanezt a fix tarifás megoldást alkalmazza, például Franciaországban, Hollandiában és Németországban is ez a bevett szokás” – áll a MOL közleményében.

Bár még távol vagyunk az Európában első helyen álló Hollandiától, ahol több, mint 34 ezer nyilvános töltőállomás üzemel, előremutató, hogy folyamatosan bővül a magyarországi e-töltő hálózat. A MOL és partnerei a NEXT-E projekt keretében 2020-ig 252 töltőállomást telepítenek a cseh határtól a Fekete-tengerig és az Adriáig, ez év végéig ebből már 11 töltő fog az autósok rendelkezésére állni a magyar autópályák mellett. Remélhetőleg, a rendszer fizetőssé tétele behozza az árát és a fejlesztéseknek köszönhetően még több e-töltőállomás fogja segíteni az országot átszelni vágyó elektromos autósokat.

  Támogatott tartalom
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.