NRGreport
Menü

Gyorsan 100 dollárig ugorhat az olajár

Emelkedik az olaj ára hétfőn, mivel hetekkel az iráni szankciók hatályba lépése előtt az amerikai tartalékok több éves mélyponton állnak, az olajkartell pedig elutasította a kitermelés növelését sürgető amerikai kérést. A piacon várható kínálati szűkület év végéig 90 dollárig, jövő év elejére pedig 100 dollárig hajthatja fel az árfolyamot előrejelzések szerint. 

 

Elsősorban az iráni olajexportot sújtó amerikai szankciók várható hatására az olaj ára 2019 elején elérheti a hordónkénti 100 dollárt a Trafigura és a Mercuria árupiaci kereskedő társaságok szerint. A Trafiguránál úgy látják, 2018 karácsonyára meglehet a 90 dolláros ár. A Mercuria Energy Trading szerint csaknem 2 millió hordóval mérséklődhet a globális olajpiaci kínálat 2018 végére a szankciók hatására.

Míg korábban a prognózisok nem számoltak a szankciók jelentős hatásával, az utóbbi előrejelzések már a kínálat jókora kiesésével számolnak. A JP Morgan pénteken megjelent elemzése szerint 1,5 millió hordóval csökkenhet a globális kínálat, és szintén lehetségesnek tartja a 90 dolláros árfolyam elérését a következő hónapokban.

Miközben a piac készül az iráni olajexportot novembertől radikálisan csökkentő amerikai szankciókra, az Egyesült Államok nyersolajtartalékai 2015 eleje óta nem látott mélypontot értek el. Bár a tengerentúli olajtermelés történelmi rekord magasságban, napi 11 millió hordó körül alakul, a kitermelési aktivitás lendülete megtörni látszik.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és más országok, mindenekelőtt Oroszország a kitermelés növelésével igyekeznek ellensúlyozni az iráni olaj kiesését, a június végén elhatározott napi 1 millió hordós bővülés után azonban egyelőre nem állapodtak meg újabb konkrét célszámban. Sőt, az olajországok gyakorlatilag visszautasították Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének a kitermelés további fokozására vonatkozó kérését a hétvégén Algériában tartott találkozójukon.

A hírek hatására az olaj jegyzése négyéves csúcs közelében áll hétfő reggel. A Brent árfolyama csaknem 2 százalékos erősödéssel ismét a 80 dollárt közelíti hétfő reggel. 

Gyorsan 100 dollárig ugorhat az olajár


A WTI ugyanekkor közel ilyen mértékben drágul, megközelítve a 72 dolláros szintet. 

Gyorsan 100 dollárig ugorhat az olajár

Forrás: Portfolio