NRGreport
Menü

Trump finoman megzsarolta az olajkartellt

Ismét az olaj árának csökkentésére sürgette a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) Donald Trump. Az Egyesült Államok elnöke finoman megzsarolta az olajkartell legfontosabb tagjainak számító közel-keleti országokat, miután katonai támogatásuk ügyét az olajárak alakulásához kötötte - számolt be a Portfolio múlt pénteken. 

Megvédjük a közel-keleti országokat, nélkülünk nem sokáig lennének biztonságban, de ők közben egyre magasabbra és magasabbra nyomják az olajárakat. Emlékezni fogunk. Az OPEC monopóliumnak le kell vinnie az árakat most! - fogalmazott Trump a twitteren.

Az Egyesült Államok elnöke az elmúlt hónapokban többször ráripakodott az OPEC-országokra. Szaúd-Arábiát, az OPEC legnagyobb kitermelőjét az olajtermelés fokozására sürgette, emlékeztetve az országnak Irán elleni konfliktusához nyújtott amerikai segítségre. A szerinte túlságosan magas olajárak miatt ugyanis az amerikai üzemanyagárak idén jelentősen emelkedtek, ami a novemberi kongresszusi választás előtt nem növeli a republikánusok népszerűségét.

Bár az olajkartellen növekszik a nyomás, hogy a kitermelés további emelésével előzze meg a novembertől életbe lépő iráni szankciók várható áremelő hatását, a szervezet várhatóan nem hoz ilyen értelmű döntést a hétvégi algériai ülésén.

Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere szeptemberi moszkvai látogatásán azt mondta, az USA, Oroszország és Szaúd-Arábia a következő 18 hónapban képes lehet kompenzálni az iráni olaj piacról való kiesését a termelés fokozásával.

Az olaj csütörtökön gyengült az elnök szavait követően, a Brent árfolyama 79 dollár alá csökkent; péntek reggel pár tized százalékkal emelkedik az ár. 

Trump finoman megzsarolta az olajkartellt

Forrás: Portfolio