Innováció

Új, okos parkolási rendszert tesztelnek Budapesten

NRGreport | 2018.09.26. 14:21

Az V. kerület több parkolójába olyan szenzorokat telepítettek, amelyek egy applikációban folyamatosan mutatják, szabad-e az adott parkolóhely – írja a hvg.hu.

Első körben 135 parkolóhelyre szerelték be az érzékelőket, amelyeket az év végéig tesztelnek – nem publikusan –, a távlati cél pedig az, hogy egész Budapestre kiterjesszék a szenzorok hálózatát.

A szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelezne a központi szervereknek. A sofőrök mobil alkalmazáson keresztül láthatják a szabad parkolóhelyeket, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolás-segítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban.

A parkolóba beépített – az aszfaltba egy kis hengerben befúrt – eszközben egyebek között SIM-kártya-chip található, öt évre garantált élettartamot biztosító elemmel.

Az egésszel azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a tranzitforgalom, Belváros-Lipótváros polgármestere szerint ugyanis jelenleg e kerület forgalmának 30 százaléka parkolóhelyet keresőkből áll.

Szentgyörgyvölgyi Péter a fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a parkolási díjakból származó bevételt forgatják vissza egy olyan eszköz létrehozásába, amely hatékonyan segíti mind az ott élő, mind a belvárosban parkolni szándékozó autósokat. A beruházás megkezdése előtt nagyjából 6 ezer kérdőívet küldtek ki, a válaszadók 42 százaléka pedig úgy válaszolt, használná az alkalmazást, ezért kezdtek bele a fejlesztésbe.

Az alkalmazás úgynevezett NB-IoT technológiát használ, amely mobilhálózaton elérhető, és kis adatátvitelre használható, alacsony energiafelhasználású – mondta a bemutatón Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone nemzetközi NB-IoT hálózatot épít tíz európai országban, többek között az Egyesült Királyságban, Romániában és Magyarországon.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.