Vállalatok

Beszáll az orosz atomóriás az új európai részecskegyorsító fejlesztésébe

NRGreport | 2018.09.27. 05:16

A TVEL, a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata szupravezetőket fejleszt az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN a Future Circular Collider (FCC) elnevezésű új részecskegyorsítója számára. 

Az új részecskegyorsító létrehozását célzó projekt keretében a TVEL Rt. és a CERN k+f megállapodást kötött, kiegészítve a felek szupravezetők terén történő együttműködését rögzítő partnerségi megállapodását. A k+f megállapodás keretében a TVEL-hez, a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalatához tartozó Csepecki Mechanikai Művek megegyezett arról, hogy többféle szupravezető nióbium-ón vezetéket készít, amelyekből a CERN kiválasztja a legmegfelelőbbet, ami alapján a TVEL megszerezheti az elektromágneses rendszerhez szükséges szupravezetők beszállításához szükséges minősítést.

Az FCC, a jövő új részecskeggyorsítójának egyik kulcseleme az elektromágneses rendszer. Az FCC-t Svájcban építik fel a 2030-as évek végére és a nagy hadronütköztetőt váltja majd fel, segítve, hogy a tudósok folytathassák a részecskefizika területén az alapkutatásokat. A mintegy 100 kilométeres kerületű FCC hatalmas mennyiségű szupravezetőt igényel. Ez csak úgy biztosítható, hogy a megfelelő technológiával rendelkező országok egyesítik erőiket – írja a Roszatom közleményében.

A TVEL szakértőinek becslése szerint az FCC-hez szükséges szupravezetők iránti kereslet jelentősen meghaladja a nióbium-ón vezetékek gyártói kapacitását. A CERN követelményeinek megfelelő, a FCC-projekthez szükséges szupravezető anyagok fejlesztése az USA-ban, Európában, Dél-Koreában, Japánban és Kínában jelenleg is tart.

A TVEL Nyrt.-nél a nem nukleáris technológiai fejlesztések között az alkalmazott szupravezetők fejlesztése jelenti az egyik fő irányt. A szupravezetők nemcsak a tudományos projektek esetében megkerülhetetlenek, hanem a modern orvosi berendezésekben, mint például a mágnesrezonanciás tomográfok – MRI-készülékek esetében is nélkülözhetetlenek. Emellett az elektromos, illetve más technológiák terén is széles körben alkalmazzák őket.

  NRGreport
Címkék
#CERN   #részecskegyorsító   #Roszatom   #TVEL  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.