Vállalatok

Alaposan visszaesett az Elmű és az Émász profitja

NRGreport | 2018.09.28. 13:36

 

Közzétette idei első féléves számait az Elmű és az Émász. Mindkét társaság bevétele és profitja is csökkent tavalyhoz képest – számol be a Portfolio.

Émász

Az értékesítés árbevétele 24,2 milliárd forint volt az idei első félévben, amely 2,85 milliárd forinttal, vagyis 10,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve. A nettó árbevétel 90,42 %-át a rendszerhasználati díj és a szerződés nélkül vételezett energia együttes árbevétele teszi ki, amely a bázisidőszakhoz viszonyítva 4,3 százalékkal csökkent. Az elosztóhálózatra csatlakozó felhasználók által fizetett rendszerhasználati díjak árbevétele – amelyeket a felhasználók az átviteli-rendszerirányítási díj, rendszerszintű szolgáltatások díja és elosztói díjak formájában fizetnek meg – 4,31 %-kal csökkent a bázisidőszakhoz képest. A rendszerhasználati díjak esetében a mennyiség tekintetében a magasabb feszültségszinteken növekedés, míg az alacsonyabb feszültségszinteken csökkenés figyelhető meg. Az átviteli-rendszerirányítási díj és rendszerszintű szolgáltatás díj elemek összevonásra kerültek. Az átviteli díj 13,7 %-kal csökkent, az elosztói díjelemek vonatkozásában 0,7 %-os növekedés következett be. Az adózás előtti eredmény 2,95 milliárd forinttal 5,2 milliárd forintra csökkent, a csoport 2018. I. féléves – folytatódó tevékenységekből származó – időszaki eredménye 3,496 milliárd forint lett

Alaposan visszaesett az Elmű és az Émász profitja

Forrás: Émász

Az Émász árfolyama idén 8, az elmúlt egy évben 16 százalékkal emelkedett. 

Alaposan visszaesett az Elmű és az Émász profitja

Elmű

Az értékesítés árbevétele 2,78 százalékkal 102,6 milliárd forintara csökkent az idei első félévben az egy évvel korábbi értékhez képest. A nettó árbevétel 93,31 százalékát a villamos energia üzletág (villamosenergia-értékesítés és rendszerhasználati díjak árbevétele, energiaadó nélkül) árbevétele teszi ki, amely a bázisidőszakhoz viszonyítva 1,33 százalékkal csökkent. A villamosenergia-értékesítés árbevétele (energiaadót figyelembe véve) 21 millió forinttal csökkent az előző üzleti évhez képest. Az elosztóhálózatra csatlakozó felhasználók által fizetett rendszerhasználati díjak árbevétele – amelyeket a felhasználók az átviteli-rendszerirányítási díj, rendszerszintű szolgáltatások díja és elosztói díjak formájában fizetnek meg 1,27 milliárd forinttal alacsonyabb a bázisidőszakhoz képest. A rendszerhasználati díjak esetében a mennyiség tekintetében a magasabb feszültségszintű fogyasztói körben növekedés figyelhető meg, mely növekedés az alacsonyabb feszültségszinteken bekövetkezett csökkenést nem tudta kompenzálni. Az elosztói díjelemek vonatkozásában 0,7 százalékos növekedés következett be, az átviteli díj 13,7 százalékkal csökkent. Az energiaértékesítéshez nem kapcsolódó egyéb árbevétel 19,3 százalékkal, vagyis 1,6 milliárd forinttal csökkent a bázisidőszakhoz viszonyítva. A változás legfőbb tényezője, hogy a bázisidőszakban a nagyfogyasztói versenypiaci portfólió értékesítésre került az ELMŰÉMÁSZ Energiakereskedő Kft. részére, melynek árbevétele 2,3 milliárd forint volt, míg tárgyidőszakban ilyen jellegű tétel nem volt. A változás további jelentős tényezői, hogy a villamosenergia-szolgáltatáshoz kapcsolódó másodlagos tevékenységek árbevétele 841 millió forinttal nőtt, míg az eladott áruk árbevétele 312 millió forinttal csökkent a bázisidőszakhoz képest. A csoport 2018 első féléves, folytatódó tevékenységekből származó időszaki eredménye 7,595 milliárd forint, amelyből a csoportra jutó rész 7,332 milliárd forint, a nem ellenőrző részesedésekre (külső tulajdonosokra) jutó rész 263 millió forint. A tárgyidőszakban elszámolt egyéb átfogó eredmény 10 millió forint. 

Alaposan visszaesett az Elmű és az Émász profitja

Forrás: Elmű

Az Elmű árfolyama idén 8, az elmúlt egy évben 11 százalékot emelkedett. 

Alaposan visszaesett az Elmű és az Émász profitja

  NRGreport
Címkék
#Elmű   #ÉMÁSZ   #profit   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.