Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Antero Resources: vételi szinteken az árfolyam

Pletser Tamás, Erste Research | 2018.09.28. 10:41

A három legnagyobb független USA palagáztermeléssel foglalkozó cég, az Antero Resources (AR US), a Cabot Oil&Gas (COG US) és az EQT (EQT US) részvényárfolyamai igencsak gyenge teljesítményt mutattak az elmúlt években. A fundamentumok azonban egyáltalán nem ezt a pesszimista képet mutatják. A piac aggódik az alacsony jövőbeli gázárak miatt, de ahogy az Antero példáján is bemutattom, az igazi üzlet a kondenzátumok, aminek az árfolyama masszívan emelkedett az elmúlt évben, írja Pletser Tamás, Erste Research Blogon.

EQT Corporation részvényárfolyam alakulása (USA dollár)

Antero Resources részvényárfolyam alakulása (USA dollár)

Cabot Oil&Gas részvényárfolyam alakulása (USA dollár)

Forrás: Bloomberg

Az Antero gyakorlatilag csak földgázt és NGL-t (földgáz likvid, magyarul kondenzátum) termel. Az előbbit kicsit magasabban tudja eladni, mint a Henry Hub ár, mert közelebb van a nagy keleti piacokhoz, az utóbbit a földgáz ár felett lehet eladni, ráadásul nem is kis prémiummal. A lenti ábra azt mutatja, hogy miként alakult az etán árazása az USA-ban (leszállítási pont a texasi Mont Belvieu). Látható, hogy volt egy komoly fellendülés augusztus végén, majd egy jelentős esés, de az 50 dollár/gallononkénti ár még így is jóval az év eleji és az előző évi értékek felett van. Ez a mostani ár egyébként kb. 6,9 dollár/MMBTu-nak felel meg, tehát bőven kétszeres a földgáz (C1, azaz tiszta metán) árának. Az etán iránt erős a kereslet a vegyipar részéről, exportálják is a terméket főleg Ázsiába. Az Antero a 2018-as előrejelzése szerint egyébként 360 kboe/d földgázt, 120 ezer kboe/d kondenzátumot fog termelni, az utóbbi harmada, tehát 40 ezer hordó/nap az etán termelés.

Az USA etán áralakulása (dollár/gallon)
Forrás: Bloomberg

Az elemzők szerint a növekvő EBITDA van beárazva a cég részvényeiben , egyébként a forward gázárak alapján 2019/2020 nem néz ki valami túl jól, mivel  2,5-2,6 USD/MMBTu-t földgáz jegyzést mutatnak a határidős ára, ami alatta van mostani 3 dollár körüli szintnek. Ezt kompenzálja, hogy a cég földgáz és kondenzátum termelése évi 10-15%-kal nő. Ebből kijön idén egy 2 milliárd dolláros EBITDA 2018-ra, jövőre és 2020-ra meg egy 2,5 milliárd dollár körüli elemzői konszenzusos érték. A növekvő termelés tehát kompenzálja az alacsonyabb árakat, ráadásul a kondenzátumok árdrágulása talán még nincs is beárazva ezekbe az előrejelzésekbe.

Az Antero növekvő kondenzátumtermelésre számít (hordó/nap)
Forrás: Antero Resources, 2018. Októberi prezentáció

Az Antero eladósodottsága nem vészes: a 4,8 milliárd dollár nettó adósság 2,4-es nettó adósság/EBITDA-t jelent. 3x alatt nincs gond, addig biztosan kap finanszírozást a cég.

Véleményem szerint mivel elég nagy a kereslet a földgázra, inkább magasabbak lesznek az árak, főleg, ha az olajár is emelkedik és LNG cseppfolyósítás felpörög az USA-ban. Ami viszont negatívan hat, hogy 2019-2020 körül iszonyatosan nő a földgáz kínálat Észak-Amerikában, ami jó eséllyel maximálja az árak emelkedését, ezért a 3 dollár/MMBTu szint jó eséllyel egy árplafon lesz. Szinten maradó földgázárak, emelkedő realizált kondenzátum jegyzések és növekvő termelés még enyhén emelkedő költségek mellett is egy jó kombináció, ami emelkedő profitot hozhat.

A cég részvényei egyébként korrekten van árazva, az 5,7x-es 2018-as EV/EBITDA nem drága, az EQT 7,2x-en, a COG 9,2x-en forog.

Ami kicsit kedvezőtlen, hogy a cég nem fizet osztalékot, igaz az EQT-nek 0,3%-os, a COG-nak meg 1%-os osztalékhozama van, tehát azok is alacsonyak. Valószínű, minden pénzt visszaforgatnak az üzletbe és a növekedésbe.

17 dolláron és ezalatt izgalmas vétel lehet ez a részvény.

  Pletser Tamás, Erste Research
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.