Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Jönnek a konnektoros kamionok a Scaniától

NRGreport | 2018.09.28. 07:26

Scania bemutatta legújabb hibrid és plugin-hibrid kamionjait, amelyek nemcsak prototípusok, hanem valóban piaci megjelenésre is számíthatnak – írja a hvg.hu.

A svéd Scania egyike azon gyártóknak, amelyek komoly fejlesztéseket végeznek a haszongépjárművek elektromos-hajtásúvá tételére.

A legújabb generációs alternatívhajtású Scania teherautók hibrid és konnektoros hibrid változatban is készülnek. A normál hibrid már idéntől elérhető, míg a konnektoros hibrid 2019-től.

© Scania

A hibrid kamionban a Scania DC09 kompresszoros öthengeres dízelmotorját használják, amely egyébként biodízel felhasználását is engedi. A járműben egy 177 LE-s elektromos motor jelenti az alternatív hajtást, amelynek a nyomatéka 1050 Nm, együttes teljesítménye a dízel motorral alapból 280 LE, illetőleg a váltótól függően akár 360 LE-s is lehet.

A lítium-ion akkumlátor 7,4 kWh kapacitású, amellyel tisztán elektromosan is tud haladni. Igaz, nem hosszú távon: itt leginkább arról van szó, hogy megteremtik annak lehetőségét, hogy olyan helyekre is eljusson, ahova esetleg már nem lehet dízelmotoros járművel behajtani. A tisztán elektromos hajtása nagyjából 10 km-es távra elég.

© Scania

© Scania

© Scania

A jármű egyébként megfelel olyan elvárásoknak is, mint az egyes országokban támasztott maximális zajkibocsátás, amely jelen esetben 72 dB.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.