Trading

Nőtt a magyar áramellátás importfüggősége

NRGreport | 2018.10.02. 11:56

Emelkedő árak, fogyasztás és importarány jellemezte augusztusban a magyar villamos energia piacot. A magyar áramellátás importfüggősége idén eddig két kivétellel minden hónapban meghaladta a tavalyit. 

A hónapra jellemzőnél magasabb árak alakultak ki idén augusztusban a másnapi magyarországi árampiacon. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelentése alapján a jövő évi termék ára az előző hónaphoz képest több, mint 7 €/MWh-tal nőtt, ugyanakkor a német/osztrák piachoz képest az árkülönbözet nem változott jelentősen. A szabályozási költségek mérséklődése megállt, továbbra is jelentősen, mintegy 27%-kal meghaladják a tavaly augusztusi szintet. 

Nőtt a magyar áramellátás importfüggősége

MEKH, HUPX, EEX

A 2019-es éves termék árát befolyásoló összes fundamentális tényezőnek (szén, gáz, CO2 kvóta) emelkedett az ára, mind a tavalyi évhez, mind az előző hónaphoz viszonyítva. 

Nőtt a magyar áramellátás importfüggősége

MEKH, EEX, THEICE, MNB

A nettó import rendszerterheléshez viszonyított aránya (32,5%) a tavaly augusztusinál magasabban alakult. A relatíve magas német/osztrák árak miatt 2017. augusztusához viszonyítva alacsonyabb volt az osztrák és szlovák behozatal aránya, miközben a román források behozatala emelkedett. Az előző évnél alacsonyabb volt a nettó exportunk Szerbia és Horvátország irányába. 

Nőtt a magyar áramellátás importfüggősége

MEKH, ENTSOE

Az elmúlt évekhez képest augusztusban emelkedett a fogyasztás csúcsértéke. A hazai termelést csökkentette, hogy a Paksi Atomerőmű egy blokkja augusztus 14. és 24. között leállt. A kialakult piaci árak mellett a magasabb hatékonyságú CCGT (kombinált ciklusú gázturbinás) erőművek hétköznapokon jellemzően termeltek. 

Nőtt a magyar áramellátás importfüggősége

MEKH, Mavir

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.