Vállalatok

Olajhiány fenyegeti a világot

NRGreport | 2018.10.03. 05:56

Miközben a piaci szereplők és elemzők jelenleg az iráni szankciók miatti ellátási résre fókuszálnak, létezik egy másik, hosszabb távú ellátási kockázat is, amely szerint hacsak az olajtársaságok nem fedeznek fel jelentős új készleteket, már a 2020-as évek közepén jelentős globális olajhiány alakulhat ki. 

A Wood Mackenzie előrejelzése szerint amennyiben az olajszektor kutatási tevékenysége a jelenlegi alacsony eredményességi szinten stabilizálódik, úgy már a következő évtized közepére érezhető ellátási rés alakulhat ki. A prognózis szerint 2030-ig a kitermelési deficit (a kereslethez viszonyítva) elérheti a napi 3 millió hordót, 2035-re a 7 millió hordót, 20040-re pedig a 12 millió hordót. Miközben ugyanis a már termelés alatt lévő mezők egyre nagyobb része kerül az érett stádiumba és csökken le az ezeken kinyerhető olaj mennyisége, a globális olajkereslet várhatóan tovább emelkedik.

A kutatási tevékenység viszonylagos gyenge eredményessége nagyban összefügg azzal, hogy az olajár 2014-es összeomlásával együtt az iparág kutatás-termelési célú beruházások is jelentősen visszaestek. Az új lelőhelyek felfedezése azonban korrelál a területre fordított költésekkel, vagyis a beruházások fokozása maga után hozza a találatok emelkedését is.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ugyanakkor 2018 júliusi jelentésében már azt írta, a globális olajipari kutatás-termelési beruházások 2017-ben kis mértékben, mintegy 2 százalékkal ismét növekedésnek indultak a 2015-2016-os mélypontokról, és idénre is hasonló ütemű bővülésre számít.

Bár idén év közben jelentős új olajkészleteket fedeztek fel Guyana partjainál és a Mexikói-öbölben, a WoodMac szerint ezek még nem oldják meg a várható kínálati hiányt, így sokkal több ilyen találatra lenne szükség, méghozzá mielőbb. A társaság korábbi, 2018-as várakozásai alapján idén a tavalyihoz képest 7 százalékkal kevesebb – globálisan mintegy 37 milliárd dollár – beruházás érkezhet a konvencionális kutatások területére, a 2014-es csúcshoz képest pedig több mint 60 százalékos lehet a visszaesés.

Az olajárak kedden reggel egy-két tized százalékos emelkedést mutatnak, a Brent minimális erősödéssel a 85 dolláros szint körül tartózkodik, így egy hét alatt mintegy 5 dollárral drágult az energiahordozó. 

Olajhiány fenyegeti a világot

A WTI szintén néhány tized százalékkal drágul és az árfolyam 75,50 dollár felett jár. A Brenthez képesti közel 10 dolláros különbözet részben az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus, illetve az amerikai nyersolaj viszonylag gyengébb keresletének következtében alakult ki. 

Olajhiány fenyegeti a világot

  NRGreport
Címkék
#Brent   #iráni szankciók   #olaj   #olajhiány   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.