Vállalatok

Brüsszelhez fordul egy gázügyben a horvát és a magyar kormány

NRGreport | 2018.10.04. 05:42

Az Európai Bizottsághoz fordul a horvát-magyar gázszállítás tarifájának kérdésével a két ország kormánya. 

A jövő év végére adottak lesznek a fizikai feltételei annak, hogy Horvátországból Magyarországra gázt lehessen szállítani, ezért annak érdekében, hogy egy megkötendő gázvásárlási megállapodás esetén a szállítási tarifákat fixálni lehessen, a két ország az Európai Bizottsághoz fordul – mondta Szijjártó Péter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten, miután egyeztetett Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, Magyarország érdeke, hogy a 2020-at követő időszakban, amikor lejár az Oroszországgal a jelenleg hatályos, hosszú távú gázvásárlási megállapodás, minél több gázbeszerzési forrás álljon rendelkezésre. A jelenlegihez képest két alternatív forrás tűnik reálisnak: az egyik a Fekete-tengerből az Exxon Mobile és az OMV Petrom által kitermelendő gáz a román felségvizeken, a másik pedig, hogy a horvátországi Krk szigetén felépülő LNG-terminálból (cseppfolyósított földgáz-terminál) vásároljon gázt Magyarország.

Magyarország számára az ország gázellátása gazdaságstratégiai, nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés. Ezért érdeke, hogy minél több forrás rendelkezésre álljon, így az LNG-terminál Krk szigetén felépüljön, a magyar kereskedő és gázipari vállalatok pedig onnan vásárolni tudjanak – hangsúlyozta. A 2,6 milliárd köbméter kapacitású horvát LNG-terminál Magyarország gázellátása szempontjából fontos új forrást jelenthetne, ami évente 1,7 milliárd köbméter gáz szállítását tenné lehetővé Magyarországra – tette hozzá Szijjártó.

Horvátország stratégiai fontosságú projektje az LNG-terminál, amely hozzájárul a térség gázellátásának diverzifikálásához – mondta el Tomislav Coric, aki örvendetesnek nevezte, hogy a magyar fél érdekelt a krki kapacitások leendő lekötésében. A kapacitás meghaladja a horvát szükségleteket, vagyis lehetővé teszi a Horvátországtól északra fekvő országok, így Magyarország számára is, hogy alternatív forrásokból elégítsék ki saját szükségleteiket. Hangsúlyozta, hogy a projekt kivitelezése stratégiai érdek az Európai Unió (EU) számára, ezért a projektet az Európai Bizottság (EB) 100 millió euróval támogatta.

Tovább csúszik a kapacitáslekötési eljárás

Ismét elhalasztották a 2020-ra megépítendő horvátországi LNG-terminál kapacitásainak előzetes lefoglalását célzó Open Season eljárás lezárását. Az első sikertelen ajánlatkérési eljárásra még tavasszal került sor, a határidőt előbb augusztus 3-ra, majd szeptember 28-ra tolták ki miután nem érkezett be elegendő, a feltételeknek megfelelő ajánlat, most pedig december 20-ig hosszabbították meg. A fejlesztést vezető LNG Croatia közlése szerint az új határidőt a horvát Plinacro és a magyar FGSZ együttműködésével jelölték ki, miután a leendő felhasználók kérték az ajánlatok benyújtására rendelkezésre álló időszak meghosszabbítását.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.