Fenntarthatóság

Meglepő eredményre jutott a szélenergiáról egy tanulmány

NRGreport | 2018.10.08. 11:42

Míg a szélenergia pozitív hatásai hosszú távon egyértelműek a klímaszempontok alapján, rövidtávon a szélturbinák is erősítik a globális felmelegedést – írja a Portfolio, a Harvard kutatói által közölt tanulmány alapján. 

A nagyméretű szélenergia-termelő kapacitások létrehozására irányuló projektek hatására emelkedhet a lokális hőmérséklet a Harvard University kutatóinak korábbi hasonló kutatások eredményeit elemző, a várható hatásokat modellező tanulmánya szerint. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy miután a turbinák jelentős mennyiségű hőenergiát osztanak el újra a légkörben, széleskörű elterjedésük esetén az Egyesült Államokban az átlagos földfelszíni hőmérséklet akár 0,24 Celsius-fokkal is emelkedhet.

A rövid távon jelentkező részleges kedvezőtlen hatásokkal szemben hosszú távon a szélenergia pozitívumai egyértelműek a fosszilis energiahordozókkal szemben klímavédelmi és egészségügyi szempontból. A szélerőművek fosszils kapacitásokat kiváltó, szén-dioxod-kibocsátást csökkentő hatása azonban csak mintegy egy évszázad után ellensúlyozza a helyi melegítő hatást a tanulmány szerint.

Amennyiben csak egy évtizedre előre tervezünk, akkor a szél bizonyos szempontból nagyobb negatív hatással van a klímára, mint a szén vagy a földgáz, ha azonban a perspektíva a következő ezer év, úgy a szélenergia messze tisztább megoldás mint az előbbiek – fogalmazott a tanulmány egyik szerzője, David Keith.

A kutatók emellett a két legjelentősebb tiszta energiaforrást, a szél- és a napenergiát is összehasonlították a klímára gyakorolt hatásaik szempontjából. Azt találták, hogy a napenergia a szélhez képest tizedakkora mértékben járul hozzá a hőmérséklet emelkedéséhez, ugyanakkor logisztikai szempontból a szélenergia előnyösebb, hiszen a szélerőművek jóval kisebb területet foglalnak el például a növénytermesztés elől, mint a naperőművek.
 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.