NRGreport
Menü

Tele van energiával az Aumann

Rájár a rúd az idén az európai autószektorra, a gyártók és a beszállítók részvényei egyaránt alulteljesítőnek bizonyultak eddig  - véli Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője múlt pénteken, a Vilaggazdaság honlapján. Az ágazat kilátásai sem felhőtlenek, ám a szektor szereplőinek papírjai között olyan rejtett kincsre bukkanhatunk, mint az ipari munkagépeket és automatizált gyártósorokat kínáló Aumann.

A vállalat piacvezető az ipari gyártósorok előállításában, a részvénye viszont csak tavaly debütált a tőzsdén. Az Aumann két részlegből áll:

→ az e-Mobility elsősorban az elektromos hajtásláncokhoz és üzemanyagcellák előállításához kínál megoldásokat,

→ míg a Classics az autóipar mellett a szórakoztatóelektronikában, valamint az űr- és repüléstechnológiában érdekelt cégeket szolgál ki.

A vállalat legnagyobb megrendelői a német prémiumautó-gyártók mellett a Continental, a Ford, a GM, a Siemens, az Airbus és a Boeing.

Az európai elektromosautó-eladások ugyan csak 1,5 százalékos arányt képviseltek a tavalyi összforgalomban, de a szigorodó európai emissziós szabályozások, a vevőtudatosság, az állami szubvenciók, a töltési infrastruktúra kiépítése egyaránt támogatja az elektromos autók (EV) terjedését. A EV-k és hibridek gyártása 2025-re globálisan évi 32 millió darabra ugorhat, 2030-ra pedig már 125 milliót adhatnak el világszerte.

Az Aumann eredményei jól tükrözik ezt a trendet. Az eredményesség átlag feletti, a likviditás rendkívül erős, a bevétel dinamikusan, átlagosan 30 százalékkal nőtt 2014 óta, 2017-ben pedig 210 millió euróval rekordot döntöttek. Idén 300 millió euró felett zárhatnak.

Az Aumann bevételének 88 százaléka Európában keletkezik, ami a devizahatásokat is mérsékeli.A részvény relatív értékeltsége fairnek mondható, hiszen az előretekintő P/E alapján 25 százalékos prémiumot mutat, amely a versenytársak átlagához mérten jóval magasabb várt EPS-növekedéssel indokolható. Az Aumann részvénye a növekedési potenciál miatt lehet vonzó, ám az autószektorral kapcsolatos negatív hírek miatt sávos belépési stratégiát érdemes felvenni, az első kedvező beszállási pont 55 euró környékén adódik.

Forrás: vg.hu