NRGreport
Menü

Atomenergia-megállapodást kötött India és Oroszország

Nukleáris energetikai együttműködési megállapodást írt alá Oroszország és India, amely szerint az orosz fél növeli a helyi beszállítók arányát Indiában, valamint a felek bővítik együttműködésüket harmadik országokban, illetve az atomenergia új, "perspektivikus" területein - írja a Portfolio

Indiában jelenleg is folyik a Kudankulami Atomerőmű blokkjainak építése orosz technológia alapján, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernnél azonban abban bíznak, hogy hamarosan ugyanilyen, sorozatgyártású blokkok építésére kapnak megrendelést India új telephelyén. Erre az esetre a társaság kilátásba helyezte, hogy az atomerőművi berendezések gyártásában jelentősen emelik a helyi beszállítók arányát.

A két ország illetékesei a 2018. október 5-én az Újdelhiben megtartott 19. orosz-indiai közötti csúcstalálkozó keretében írták alá az új nukleáris energetikai projektek megvalósításában folytatandó együttműködésről szóló nyilatkozatot. A nukleáris energetikai együttműködés prioritásait meghatározó cselekvési tervet Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója és Kamlesh Vyas, az Indiai Atomenergetikai Bizottság elnöke írta alá.

Forrás: Portfolio