Trading

Afrikai olajjal szabadul az orosz függéstől Lengyelország

NRGreport | 2018.10.10. 06:11

Miközben Németország, Magyarország és az EU egyéb országai nem csinálnak problémát abból, hogy energiaellátásuk jelentős részét oroszországi eredetű importtal fedezik, mások, mint például Lengyelország akár felárat is hajlandó fizetni azért, hogy szabaduljon a függéstől. Az ország legnagyobb finomító vállalata, az állami tulajdonú PKN Orlen nigériai olajat vásárolt, az első szállítmány október közepén érkezhet meg az országba. 

Azt követően, hogy az orosz gáz alternatívájaként Lengyelország például az Egyesült Államokból származó LNG-vel igyekezett diverzifikálni ellátását, most az olajellátásban is új források bevonásával csökkentené az orosz energiaimportot.

Az első nigériai szállítmányban mintegy 130 ezer tonna olaj fog megérkezni Gdanskba, mondta el Daniel Obajtek, a PKN vezérigazgatója a Reutersnek. Elmondása szerint a diverzifikáció oka volt az orosz Ural nyersolaj minőségének romlása is. Amennyiben az első szállítmány tapasztalatai kedvezőek lesznek, úgy továbbiak követhetik azt – közölte.

A PKN és a Lotos többnyire az 1960-as években épített vezetékeken érkező orosz olajat dolgoznak fel finomítóikban, azonban az utóbbi időben mindkét társaság új forrásokat vont be. A PKN 2016-ban hosszú távú szerződést kötött Szaúd-Arábiával, azóta mindkét társaság vásárolt már olajat Iránból és az Egyesült Államokból is. Ennek köszönhetően a PKN olajbeszerzéseiben a 2015-ös 90 százalékról körülbelül 70 százalékra csökkent az orosz forrás aránya.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.