NRGreport
Menü

Rázós időszak jöhet az olajpiacon

Az iráni szankciók életbe lépésével egyre több szakértő fest borús képet az olajpiac kilátásairól. A BP vezérigazgatója szerint extrém volatilitásra kell készülni az olaj árfolyamában, a Goldman Sachs stratégája pedig azt mondja, hogy bár ma még nincs probléma az olajárból, de holnap lehet. 

Az iráni szankciókkal kapcsolatos bizonytalanság extrém volatilitást hozhat az olajárban - nyilatkozta a BP vezérigazgatója, Bob Dudley a CNBC-nek.

Az Iránt célzó amerikai szankciók november 4-én lépnek életbe és egyelőre nehéz megjósolni, hogy pontosan mennyire érinti az iráni olajkitermelést. Ez nagyrészt attól függ, hogy az Irántól olajat vásároló országok mennyire tartanak majd attól, hogy a következő körben őket is szankcionálja majd az Egyesült Államok, amiért Iránnal üzletelnek.

Egyes elemzők szerint napi szinten 1,5 millió hordó olaj tűnhet el a piacról, ami még tovább hajthatja felfelé az olaj árfolyamát. (Ma a brent árfolyama 84, a WTI 74 dollár közelében mozog.) A BP vezetője szerint az olajkereslet nem fog csökkenni, mert a globális GDP-növekedés még mindig erőteljes. A gazdasági növekedés pedig jó indikátor az olajpiaci kereslet alakulására.

Donald Trump arra szólította fel az OPEC-et, hogy növeljék a kitermelést annak érdekében, hogy ellensúlyozzák az iráni termeléskiesést. Szaúd-Arábia azt közölte, hogy van elég pluszkapacitása ehhez, ami a BP vezére szerint igaz is. Dudley hozzáteszi, hogy ha ez így is van, akadnak még olyan megjósolhatatlan tényezők, mint a venezuelai helyzet. Mondhatjuk, hogy úgy tűnik, a piac egyensúlyban van, de érzelmileg nem stabil - idézi az IHS Markit szakértőjét.

A Goldman Sachs nyersanyagpiaci részlegének vezetője szerint az iráni olajexportadatok nagyobb csökkenést mutatnak a szankciók életbe lépése előtt, mint amire sok elemző számított. Most még nincs probléma az olajárból - de lehet, hogy holnap már lesz - mondja Jeff Currie. Több elemző is 100 dolláros olajárat vár újra, de a Goldman Sachsnál nem ez az alapszcenárió. Persze nem állítja azt a stratéga, hogy nem történhet meg, ehhez az kellene, hogy tartósan csökkenjen az iráni olajexport és Venezuelában szintén legyen termeléskiesés. 

Rázós időszak jöhet az olajpiacon

Forrás: Portfolio