NRGreport
Menü

Lesz elég olaj, nyugtatgat az olajkartell

Megfelelőnek tartja az olajpiaci kínálat jelenlegi alakulását a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), sőt, 2019-ben elképzelhetőnek tartja, hogy ismét visszatér a túlkínálat a piacra. Mohammad Barkindo, a szervezet főtitkára szerint az olaj árát jelentős részben az OPEC-en és más olajországokon kívül hozott döntések irányítják. Ezzel elsősorban a Donald Trump által hangoztatott, szerinte "igazságtalan" kritikákra reagált, amelyek szerint az Egyesült Államok vissza-visszatérően az olajkartellt teszi felelőssé az árak emelkedése miatt. 

Az olajkartell főtitkára szerint a fentiekre tekintettel az olajországoknak nem kell sietniük a kitermelés további növelésével a júniusi megállapodásban rögzítetteken felül. Barkindo a londoni Oil & Money konferencián a Reuters beszámolója szerint azt mondta, a 2019-es előrejelzések arra utalnak, hogy jövőre újra a tartalékok építése kerülhet az előtérbe. Ennek ellenére a globális olajtermelés tartalékkapacitásai, illetve a szektorban megvalósuló beruházások kapcsán aggodalmának adott hangot.

Júniusban az OPEC és az együttműködő országok a termelés napi mintegy 1 millió hordóval történő emelésére tett vállalást, amellyel 160 százalékról 100 százalékra szorítják vissza a 2017 elejétől érvényes kitermeléscsökkentési vállalás teljesülését. Az extra kínálati hiányt nagyrészt a venezuelai és egyéb nem tervezett termeléskiesések okozták.

Az OPEC decemberben tartja a következő döntéshozó összejövetelét.

Az olajárak idén jelentősen emelkedtek a kínálat jövőbeli alakulásával, elsősorban is az iráni szankciókkal kapcsolatos aggályok hatására, így a Brent árfolyama az előző héten 86,74 dollárig, új négyéves csúcsra emelkedett. Az utóbbi napok általános részvénypiaci esése azonban az olajárat sem hagyta érintetlenül, az árfolyam csütörtök délután is több mint 1 százalékkal gyengül. 

Lesz elég olaj, nyugtatgat az olajkartell

Forrás: Portfolio