Vállalatok

Futuris: dobozszárnyú repülőgépet fejlesztenek

NRGreport | 2018.10.17. 12:57

A légiközlekedés számos problémával néz szembe a gazdaságiaktól kezdve a környezetvédelmi gondokig. Tudósok úgy gondolják, ha a repülőgép szárnyát újratervezik, akkor több problémára megoldást találhatnak.

Az európai kutatók szerint az ilyen szárnnyal szerelt gépek több utast tudnak kevesebb üzemanyaggal szállítani, ez pedig megoldást jelenthet a növekvő utasszámra és a környezetvédelmi problémákra is.

Forrás: Euronews

Az úgynevezett box-winget először 1924-ben rajzolták meg. A kutatók úgy gondolják, mára érett meg a gyártási technológia az ilyen formájú szárny előállítására.

Parsifal nevű európai projekt keretében a repülőgépek szárnyait felülről a vízszintes vezérsíkon át összekötik. Az így létrehozott alaknak kisebb a légellenállása, nagyobb a felhajtóereje, ezáltal csökkennie kell az üzemanyag-fogyasztásnak.

A megnövekedett szárnyfelület jobb felhajtóerőt biztosít, így ugyanakkora fesztávolságú repülőgépek több utast tudnak magukkal vinni. Ezáltal csökken az egy utasra eső üzemanyagköltség, nő a szállítható utasszám, ugyanakkor a repülőtereknek nem kell új infrastruktúrát kiépíteniük, hiszen a repülőgépek külső méretei nem nőnek. A Parsifal-program kutatói szerint 2035-re üzembe állhatnak a box-winggel szerelt repülőgépek.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.