NRGreport
Menü

Fontos szintek alá zuhant az olaj ára

Nagyot estek szerdán a világpiaci olajárak, így egy hónap után a WTI árfolyama ismét 70, a Brenté pedig 80 dollár alá süllyedt, miután a tengerentúlon megjelent adatok ismét a tartalékok váratlanul jelentős mértékű bővülését jelezték. 

A szerdai esést nagyrészt az amerikai nyersolaj-tartalékok váratlan bővülése idézte elő, az EIA adata 6,5 millió hordós növekedést mutatott az előző hétre, ami csaknem háromszorosa az elemzői várakozásoknak, és immár a negyedik egymást követő bővülést jelzi. A tartalék annak ellenére emelkedett, hogy az Egyesült Államok olajtermelése a múlt héten napi 300 ezer hordóval 10,9 millió hordó/nap szintre csökkent, nagyrészt a Michael hurrikán hatására.

Hosszabb távon azonban az emelkedés irányába ható tényezők uralhatják az olajpiacot, miután a hamarosan életbe lépő iráni szankciók mellett a befektetők már a szaúdi szankciók esélyeit is mérlegelik az eltűnt ellenzéki újságíró miatti nemzetközi feszültségek közepette.

Donald Trump amerikai elnök azonban legutóbb azt sugalmazta, nem tervez lépéseket Szaúd-Arábia ellen, Rijád pedig gyakorlatilag biztosította a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC), az ügynek nem lesz hatása az olajpiaci kínálatra.

A WTI árfolyama 3 százalékos esést követően 70 dollár alá süllyedt szerdán, csütörtök reggel pedig mintegy fél százalékkal tovább gyengül. 

Fontos szintek alá zuhant az olaj ára


A Brent árfolyama közel 2 százalékos gyengülés után csütörtökön hasonló mértékben gyengül, így ismét 80 dollár alatt áll. 

Fontos szintek alá zuhant az olaj ára

Forrás: Portfolio