Vállalatok

Nagy tervei vannak a Molnak – íme a részletek

NRGreport | 2018.10.19. 07:16

A cég jövőjéről Bacsa György, a Mol csoportszintű stratégia és üzletfejlesztés igazgatója beszélt a Napi.hu által szervezett Magyar részvénypiac 2018 elnevezésű konferencián.

A Mol Nyrt. 2,5 milliárd dolláros EBITDA-nál tart, ezzel pedig sikerült olyan mérföldkövet elérni, ahol sokakban felmerül a kérdés: elérte-e a csúcsát a cég? – indította előadását Bacsa György, a Mol csoportszintű stratégia és üzletfejlesztés igazgatója, a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságának tagja.

Ekkor, azaz 2015 végén pont az az időszak volt, amikor az ember már Budapest utcáin is találkoztak az e-autókkal, így többek közt emiatt is felmerült az a kérdés, hogy a cég 10-15 év múlva is sikeres lesz-e, ha lineárisan növekszik. Ide kapcsolódóan idézte a szaúdi olajminiszter 1973-as jóslatát: "A kőkorszaknak sem akkor lett vége, mert elfogyott a kő és az olajiparnak sem azért lesz vége, mert elfogy az olaj."

Éppen ezért mindig követni kell a technológiai fejlődést Bacsa szerint, különben úgy járunk, mint Szaúd-Arábia, hiszen az USA pár év alatt lett a világ legnagyobb nyersolaj-termelője. Bacsa szólt a fogyasztói szokások változásáról is, amelyre jó példa a dízelbotrány: két év alatt újra a 2000-es szinten volt az ilyen autók eladása – pedig korábban 16 évig építették a brandet.

"A változás mindenkit elér, így a Mol előre akar gondolkodni, nem akar úgy járni, mint a Nokia vagy a Kodak. A cég a saját stabilitásában tud bízni akkor is, ha valamilyen újdonságba fognak bele. Ez a stabilitás adja meg a bátorságot, hogy eddig ki nem próbált piacokon is kipróbálja magát a Mol" – fogalmazott Bacsa.

A jövőbeli tervekről elmondta: 4,5 milliárd dolláros beruházással a régió vezető petrolkémiai és vegyipari vállalatává tennék a Molt, a poliolberuházásukkal pedig a térség egyetlen integrált beszállítójává válnának. Szeretnék átalakítani a bevételi struktúrát is, így cél, hogy a nem üzemanyag típusú termékek arányát 30-ról 50 százalékra emeljék.

Ezen felül a töltőállomások korszerűsítése, a Fresh Corner-koncepció kiterjesztése is szerepel a tervek között, ahogy a mobilitási szolgáltatásait is bővítené a cég, miközben az alternatív üzemanyagok területén is erősítenék a jelenlétüket.

Kurdisztánban, reméljük, stabilizálódik a politikai helyzet, így remélhetőleg a termelésünk is újra növekedni fog a jövőben – mondta Bacsa. Ezzel arra utalt, hogy miközben új irányok felé nyitnak, a tradicionális területeken is van még bővülési lehetőség, ha nem is akkora, mint eddig. És melyek az új irányok? Többek közt kettő kockázati tőkealapot hoztak létre, gumibitumen-üzemet építenek Zalában, de a megújuló energiába is befektettek.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.