NRGreport
Menü

Megrázó hírt kaptak a lengyelek

Jövőre drágul az elektromos energia Lengyelországban, a kormány olyan kompenzációs programon dolgozik, amely mérsékelné a háztartásokra nehezedő pluszterhet.

Krzysztof Tchórzewski lengyel energiaügyi miniszter már tudja, mennyivel lesz drágább az áram jövőre - adta hírül a Rzeczpospolita nyomán a Napi.hu.

Az elektromos energia ára 2019-ben a háztartások számára öt százalékkal nő. Amennyiben ennél nagyobb lenne a drágulás, a kormány kompenzálná a fogyasztókat. Hogy miként, arról még nem döntöttek.

A háztartások az Energia Szabályozási Hivatal (URE) elnöke által minden évben meghatározott összeget fizetik az áramért. Az URE állapítja meg az új tarifákat 2019-re is, de csak december közepén, annál is inkább, mert a nagy energiatermelőktől még nem kapott javaslatot.

A kormány támogatási programjával el kell készülnie az év végéig. Ha az uniós szabályozás miatt többet kell fizetni az áramtermelés okozta  szén-dioxid-kibocsátásért, akkor minden egyéni fogyasztó kártérítést kap - jelentette ki a szakminiszter.

Forrás: Napi.hu