Fenntarthatóság

Közel 9000 háztartás energiaellátását biztosítja a MET naperőműve

NRGreport | 2018.10.29. 07:03

Hivatalosan is átadták a MET Dunai Solar Parkot Százhalombattán.

A sikeres próbaüzem után elindította kereskedelmi termelését Magyarország jelenleg legnagyobb naperőműve. A MET Dunai Solar Park a MET Csoport első megújuló energia-beruházása, ami közel 9000 háztartás ellátásához elegendő villamosenergiát termel. A naperőmű a légkört is óvja, mivel évente 9 ezer tonna széndioxid-kibocsátást lehet vele kiváltani. A naperőmű, amelynek kapacitása 17,6 MW, részben a vállalatcsoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű ipari területén épült meg.

A MET Csoport a beruházás előkészítését 2016 elején kezdte meg, a tervezési-engedélyezési folyamat pedig 2016 augusztusában indult. Közel kétéves előkészítést követően az építkezés alig egy év elteltével, 2018 augusztusában fejeződött be. A sikeres tesztidőszak után a MET Dunai Solar Park már kereskedelmi üzemben termel.

Forrás: MET

A MET Csoport a 25 millió euró értékű beruházást piaci alapú banki projektfinanszírozás bevonásával, állami támogatás nélkül hajtotta végre. A legújabb technológiákra épülő naperőmű várható élettartama legalább 25 év, amely időszak első húsz évére a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés biztosít árbevételt, éves termelése pedig eléri a 25 GWh-t. A beruházás a Dunamenti Erőmű peremterületén, illetve egy korábban halgazdaságként működő területen épült meg, így új, értékteremtő funkciót biztosít az eddig kihasználatlan területeknek.

„A MET Csoport új üzleti stratégiájának egyik kulcseleme a sokoldalú eszközportfólió kiépítése, amelynek elengedhetetlen része a megújuló energiaforrások felé nyitás. A fenntarthatósági szempontok mellett üzleti fantáziát és jövedelemtermelő képességet egyaránt látunk benne” – mondta a MET Dunai Solar Park ünnepélyes átadója után Horváth Péter, a MET Dunai Solar Park ügyvezetője, egyben a MET Power üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátette: „Százhalombatta kiváló, már kiépített ipari adottságokkal bír, a MET Dunai Solar Parknak ideálisabb helyszínt nehezen találhattunk volna.”

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy városunk ad otthont Magyarország egyik legnagyobb naperőművének. Százhalombatta energiatermelésének új mérföldköve a MET Csoport beruházása, amely tisztán zöld fejezetet indít el városunk életében” – mondta Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere.

A MET Dunai Solar Park az első eleme a MET Csoport hazai megújuló portfóliójának. A vállalat további befektetéseket is tervez, összesen 50–100 megawatt beépített teljesítményű napelempark létrehozása a cél Magyarországon. Az NRG Report kérdésére Horváth Péter a MET Csoport következő megújuló beruházásaival kapcsolatban elmondta, hogy tervezik a projekt folytatását, jelenleg több lehetőséget is vizsgálnak a közép-kelet-európai régióban, folyamatosan keresik az új lehetőségeket. Az ügyvezető kiemelte, hogy a napenergia mellett a szélenergiai megoldásokat is figyelembe veszik, így a jövőben nem kizárt, hogy ez a technológia is megjelenik a portfóliójukban.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.