NRGreport
Menü

Amerika húzna ki bennünket az oroszok markából

Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter a jövő héten kelet- és közép-európai országokat keres fel a Trump-adminisztráció orosz szén- és gázszállításokat kiváltását kínáló ajánlatával. 

A washingtoni energiaügyi minisztérium közleménye szerint Rick Perry Ukrajnában, Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és Magyarországon atomenergetikai, kiberbiztonsági, szén- és cseppfolyós földgáz szállítási témákban folytat majd tárgyalásokat illetékes kormányzati vezetőkkel.

A Trump-adminisztráció külföldön keres piacot az amerikai szénerőművek bezárásával 1983 óta a legalacsonyabbra csökkent belföldi szénfelhasználás miatt keletkezett feleslegnek. Az egyik legnagyobb ukrán energiaipari vállalat, a Centrenergo 2017 júliusában 700 ezer tonna amerikai szén vásárlásáról kötött megállapodást.

Az elmúlt hónapban a legnagyobb lengyel földgázipari vállalat a PGNiG állapodott meg az amerikai Venture Global LNG vállalattal cseppfolyósított földgáz vásárlásáról Lengyelország orosz energiafüggőségének az enyhítése érdekében. A lengyel gázellátásnak több mint a felét Oroszország biztosítja 2022-ig tartó gázszállítási szerződés keretében. 

Forrás: Portfolio