Vállalatok

Egyetlen ábra arról, milyen brutálisan sok energiát emészt fel a bitcoin-bányászat

NRGreport | 2018.11.05. 10:14

Elképesztően sok elektromos energia megy el éves szinten bitcoin-bányászatra: egyes becslések legalább 55,5 terawattórára teszik ezt a mennyiséget, de elérheti akár a 73 terawattórát is. Ezt azt jelenti, hogy jelenleg 38 olyan ország van a Földön (a 220-ból), amely biztosan több elektromos energiát fogyaszt, mint amennyit a bitcoinok bányászata emészt fel. A powercompare készített egy durva térképet arról, ami segít kontextusba helyezni ezt a nagyon magas számot. 

Íme a térkép, ami a fenti linken nagyobb méretben is elérhető (a fekete színnel jelölt országok szinte biztosan többet fogyasztanak, a kékek határesetnek tekinthetők, a sárgák viszont szinte biztosan kevesebbet fogyasztanak a bitcoin-bányszatnál):

Forrás: Twitter

Amennyiben az 55,5-73 terawattórás fogyasztást nézzük, akkor a Fülöp-szigetekkel zárul azoknak az országoknak a sora, amelyek biztosan több elektromos energiát fogyasztanak, mint a bitcoin-bányászat. Az 55,5-73 terawattórás sávba esik például Ausztria, Chile, Csehország és Svájc, vagyis esetükben nem lehet bztosan megállapítani, hogy többet fogyasztanak-e, mint a bitcoin-bányászok. Az viszont szinte biztos, hogy a 164,7 millió fős lakossággal rendelkező Banglades már kevesebbet fogyaszt a bitcoinok kitermeléséhez szükséges elektromos energiánál. Természetesen Magyarország is ebbe a kategóriába esik a maga 45 terawatt körüli éves fogyasztásával.

Megjegyzés: a fogyasztási adatok a CIA adatbázisából származnak, sok esetben nem a legfrissebbek, így nem szabad készpénznek venni őket. A cikk üzenete viszont ettől nem változik, vagyis, hogy rengeteg energia megy el bitcoin-bányászatra, nem véletlen, hogy sokan a klímaváltozás egyik okozójának tekintik.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.