Vállalatok

Jó úton jár az OMV ahhoz, hogy a nagyok közé kerüljön

NRGreport | 2018.11.05. 07:01

Elsősorban az olajárak emelkedése, valamint kitermelésének fokozása javította az OMV eredményességét a harmadik negyedben. Az osztrák olajtársaság termelése egy év alatt 20 százalékkal napi 400 ezer hordó olajegyenérték fölé bővült, vagyis jó úton jár stratégiai célja, a 600 ezer hordós termelés 2025-ig való elérése felé – számolt be a Portfolio múlt szerdán. 

A legfontosabb sarokszámok

→ A társaság megtisztított üzemi eredménye 31 százalékkal 1,05 milliárd euróra nőtt, meghaladva a Reuters 929 millió eurós várakozását.

→ Az OMV 2018 harmadik negyedévében 455 millió euró nyereséget ért el, az egy évvel korábbi 472 millió euró után; az egy részvényre jutó eredmény 1,45 euróról 1,39-re csökkent.

→ A nettó adósság az egy évvel korábbi 450 millió euróról 2,306 milliárd euróra nőtt, egy offshore abu-dzabi mező 20 százalékának és a Juzsno Ruszkoje mezű mintegy 25 százalékos részesedésének akvizíciója hatására.

→ Az organikus beruházások 17 százalékkal 459 millió euróra bővültek, nagyrészt romániai, norvégiai és egyesült arab emírségekbeli kutatás-termelési beruházásoknak köszönhetően.

→ A kitermelés 65 ezer hordóval napi 406 ezer hordó olajegyenértékre nőtt, költsége 22 százalékkal 6,8 dollár/hordóra csökkent.

→ Az OMV finomítói árrése 5,7 dollárra esett az egy évvel korábbi 7,04 dollárról.

 

Jó úton jár az OMV ahhoz, hogy a nagyok közé kerüljön

 

Jó úton jár az OMV ahhoz, hogy a nagyok közé kerüljön

Ami a legizgalmasabb

Az 1 milliárd euró fölötti tisztított üzemi eredmény évtizedes csúcsot jelent, és ahogy például a Mol esetében, az osztrák olajcégnél is érdemben az elemzői várakozások felett alakult az eredmény. A javulás elsősorban a kutatás-termelési üzletágnak köszönhető, amely az olaj- és gázárak emelkedésével párhuzamosan fokozta termelését, ugyanakkor mérsékelte a termelési költséget.

A kitermelés ismét jelentősen, mintegy 20 százalékkal nőtt éves összevetésben, és várhatóan tovább bővül majd a társaság 2025-ös stratégiájának megfelelően, amely a jelenlegi 400 ezer hordó körüli szintről napi 600 ezer hordóra emelné a szénhidrogén-termelést. A beruházások, az eladósodottság alakulása, illetve a mező-akvizíciók is azt jelzik, a társaság követi a kitermelés fokozásáról is szóló – a Molétól ebben eltérő – növekedési stratégiáját. Ez egyben azt is igazolja, a relatív magas olajárak hatására is a globális olajiparban a (korábban elhalasztott) termelési beruházások felfutása tapasztalható, amelynek hatása már 2019-ben az olajpiaci kínálat bővülésében is érzékelhetővé válhat.

Hogy reagált az árfolyam?

A harmadik negyedéves eredmények megjelenését követően az OMV-részvény masszívan emelkedik szerdán a nyitás után, miután a befektetőket megnyugtathatta az évtizedes rekord üzemi eredmény, illetve a növekedési stratégiának a kitermelés bővülésében is megmutatkozó folytatódó megvalósítása. 

Jó úton jár az OMV ahhoz, hogy a nagyok közé kerüljön

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.