Trading

Esésbe kapcsolt az olajár

NRGreport | 2018.11.07. 08:16

Irak azt tervezi, hogy jövőre növeli kőolaj-kitermelését és exportkapacitását, különös tekintettel a déli olajmezőkre, és közel áll ahhoz, hogy megállapodásra jusson nemzetközi vállalatokkal – közölte Támir Abbász Gadbár, Irak új olajipari minisztere kedden. Az olaj árfolyama 60 dollár közelébe esett a mai kereskedésben – írja a Portfolio. 

 

Gadbár elmondta, értékelni kell, mekkora kiesést okoznak a globális olajkínálatban az Irán ellen újra életbe léptetett amerikai büntetőintézkedések. Ettől is függ ugyanis, hogy Irak és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) többi tagja milyen lépéseket tesz még a szakminiszterek szokásos félévenkénti, decemberben esedékes bécsi tanácskozás előtt.

Irán ma azt közölte, hogy eddig el tudott adni olyan mennyiségű olajat, amire szüksége volt – írja a Reuters. Május óta, amikor Trump belengette a szankciókat, 40-60 százalékkal zuhanhatott az iráni olajexport, de a mentességeknek köszönhetően novemberben ismét emelkedni tudott.

Irak az OPEC második legnagyobb kitermelője Szaúd-Arábia után. A terv az, hogy jövőre napi 5 millió hordóra emeli kitermelését a jelenleg 4,6 millióról, exportkapacitását pedig napi 3,8 millió hordóra fejleszti.

Az iraki olaj nagyobb részét a déli terminálokon keresztül szállítják külföldre, és az olaj exportjából származó bevételek biztosítják az állam jövedelmének 95 százalékát. Az új olajipari miniszter az első számú feladatok közé sorolta az exportkapacitások bővítését, főleg Irak déli részén.

Támir Abbász Gadbár azt nem árulta el, hogy milyen olajárat vár jövőre. Annyit mondott, hogy a hordónként 70 dollárt "tisztességes" árnak tartja, de Irak számára elvileg az a jó, ha minél magasabb az ár. Hozzátette azonban, hogy Irak az OPEC tagállama, tekintettel van a fogyasztók érdekeire, életképes olajkitermelő és exportáló ország akar lenni.

Az olaj árfolyama esik a mai kereskedésben, 2,5 százalékkal került lejjebb, 61,5 dolláron áll a decemberi szállítású WTI. 

Esésbe kapcsolt az olajár

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.