Fenntarthatóság

Íme az Európának szánt villanykamion, ami már teljesen önvezető

NRGreport | 2018.11.07. 09:56

Ez a nyerges vontató a Tesla elektromos kamionjától eltérően nem akkumulátorból, hanem hidrogénből nyeri az energiát – számol be a hvg.hu.

Nikola először 2016-ban mutatta meg hidrogén meghajtású villanykamionjának első verzióját, melynek végső változata várhatóan jövőre fog elkészülni. Ez azonban nem egy nekünk szánt, hanem inkább az amerikai piacra pozicionált áramvonalas csőrös kamion, most viszont lehullott a lepel a gyártó első kifejezetten Európába szánt hasonló modelljéről. Íme:

© Nikola

A keresztségben Nikola Tre nevet kapott újdonság többféle kivitelben készül majd, melyek közül a leggyengébb 500, a legerősebb pedig 1000 lóerős teljesítményű lesz. A hidrogénnel üzemelő járművel egy tele tankkal az ígéretek szerint mintegy 500-1200 kilométeres távolságot lehet majd megtenni.

© Nikola

Level 5-ös önvezető technológiával rendelkező, vagyis elvileg akár kormány és pedálok nélkül is tökéletesen üzemképes Nikola Tre sorozatgyártása leghamarabb 2022-ben kezdődhet meg. A gyártó ezenkívül a hidrogén töltőhálózat fejlesztésének is komoly figyelmet szentel, az elkövetkezendő 10 évben mintegy 700 töltőállomást kíván üzembe helyezni.

Nemrégiben mi is kipróbáltunk egy hidrogénnel üzemelő üzemanyagcellás személyautót, a Honda Clarity Fuelcellről készített részletes tesztünk itt olvasható.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.