Vállalatok

Integrált energiavállalat – kicsit másképpen

M. Zsófi, NRGreport | 2018.11.08. 06:55

Az integrált energiavállalatok jövőjéről és a MET energiapiaci pozíciójáról számolt be Szabó Gergely, a MET Magyarország Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Energy Investment 2018 konferencián.

A szakember a MET Csoport történetén keresztül mutatta be, milyen eszközportfóliót és működési struktúrát tartottak szükségesnek az új működési modell kialakításához. Elmondta, hogy a MET jelentős nemzetközi terjeszkedésének és növekedésének is egyfajta környezeti kényszer adott alapot, amiben a nagy szereplők elkezdték kiszorítani a kisebbeket a piacról. Ezért új tevékenységi köröket kellett kialakítaniuk, diverzifikálva a portfóliót, és elengedhetetlen lett a nyitás nemzetközi irányok felé is.

Szabó Gergely úgy látja, hogy az integrált energiavállalatok működésének sikere a lokális és globális funkciók megfelelő egyensúlyán is alapszik. A MET Csoport nemrég három fő területen határozta meg a jövőbeni működését: sales, trading és eszközportfólió-menedzsment. A vezérigazgató szerint kiemelt cél az egyes területek közötti szinergiák azonosítása és optimalizálása, különösen a finanszírozás, a kockázatkezelés és a költséghatékonyság szempontjából, illetve hogy optimalizálni tudják a kereskedelmet és a tőkeallokációt.

Az integrált energiavállalatok újszerű módon történő létrejöttét – Szabó Gergely elmondása alapján – környezeti kényszer indította el, amely a mérethatékonyságon alapul, és ami skálázhatóvá teszi a vállalatot. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a nemzetköziség egyik legnagyobb kihívása a  kulturális változások kezelése. Ezeket leküzdve kezdődhet a „finanszírozási játék”, azaz hogy ki, milyen finanszírozási lehetőségeket tud kiaknázni.

  M. Zsófi, NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.