Vállalatok

A dinamikus alkalmazkodás az energiacégek növekedésének kulcsa

NRGreport | 2018.11.12. 16:03

A fenntartható energia koncepció keretében az ügyfél energiastratégiája áll a középpontban, amit a klímatudatosság, az energiahatékonyság és a megbízható energiaellátás változó súlyú szempontjai határoznak meg; az ezekhez való dinamikus alkalmazkodás során az energiavállalatoknak kiemelten kell kezelniük a befektetési fókuszt is – mondta el ifj. Chikán Attila, az Alteo csoport vezérigazgatója a múlt heti Portfolio Energy Investment Forum 2018 konferencián, a saját vállalata példáján szemléltetve a beruházástervezés és a tőkepiaci aktivitás összehangolásának folyamatát. 

Az Alteo-sztori főbb állomásai: 

→ Az Alteo egy kezdeti, 2008-ban megvalósított 1,4 milliárd forintos tulajdonosi tőkejuttatást követően kizárólag tőkepiaci és banki finanszírozásra támaszkodik.

→ A modell alapja a hosszú távú tervezés, amelynek egyik első lépése 2009-ben az energia kiskereskedelem elindítása, erőművek akvirálása volt.

→ Ezek után következhetett az Alteo részvényeinek bevezetése 2010-ben a BÉT-re, ami az európai működési modell kialakításának is feltétele volt.

→ A következő évben megvalósított, 1 milliárd forint körüli zártkörű kötvénykibocsátást 2012-ben egy 310 millió forintos tőkeemelés követte, majd 2014-ben egy 3,5 milliárdos kötvénykibocsátás követte.

→ Közben 2012-2013-ban szélerőmű akvizíciókat hajtott végre a társaság, amelyet 2015-ben a Synergy akvizíciója követett.

→ A 2016-ban megvalósított, 1,4 milliárd forintos részvénykibocsátást 2017-ben egy 2,8 milliárd forintos kötvény-refinanszírozás követte, majd újabb beruházások – depóniagáz, naperőmű, Zugló-Therm akvizíció, k+f energiatároló projekt – valósultak meg.

→ A társaság ezt követően újabb forrásbevonásokat, kötvényfinanszírozást, új kötvény kibocsátását, illetve másodlagos részvénykibocsátást tervez.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.