Vállalatok

Az energiahálózat lehet a jövő idegrendszere

NRGreport | 2018.11.12. 14:16

Bármilyen jövőképet is gondolunk el, az energetikai szektor meghatározó lesz annak kialakításában; az E.On-nál a jövő tervezésekor két fő dologra fókuszálnak az infrastruktúrára és ami ezt lehetővé teszi – mondta el Kiss Attila, az E.On Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója a múlt héten megtartott Portfolio Energy Investment Forum 2018 konferencián. 

Mi az infrastruktúra valójában? – tette fel a kérdést. A jövő idegrendszere az energiát szállító hálózat, amely alapvetően meghatározza, mennyire tudunk majd versenyképesek lenni, mert a vállalkozásokon keresztül az egész gazdaságot befolyásolja. Lehet, hogy ez a változás nem lesz olyan gyors, de a hatékony hálózatfejlesztés ennek a motorja lesz. 

Az energiahálózat lehet a jövő idegrendszere

A hálózatokon Kiss víziója szerint a jövőben robotok dolgoznak majd a szélsőséges időjárási viszonyok közt az emberek helyett, amik látnak a sötétben, egyből össze tudják vetni az adatokat a tavalyival és el tudják dönteni, hogy cserélni kell valamit, vagy nem. Akkor is tudják majd, hol fekszik a gázcső, ha nem néznek rá a térképre. Kiss az előadás közben felvette a Hololens virtuális valóság szemüvegét, amely szerinte meghatározó lehet majd a munkavégzéshez a jövőben. Az E.On vezérigazgatója egy kisfeszültségű üzemirányítás rendszert is bemutatott, amivel az ellátás biztonság növelhető. 

A személyre szabottság a cél az energiaszektorban is, ahogyan például a cipőgyártóktól is lehet olyan cipőt rendelni, amelybe a saját nevünk van beleírva. Kiss szektorbeli példaként hozta fel a sharing rendszerben az E.On támogatásával elérhető elektromos robogó-megosztási szolgáltatást, a Blinkee-t, aminek 13 ezer felhasználója van Budapesten és naponta 400-an használják. Kiss hangsúlyozta az oktatás fontosságát is, amelyhez az E.On is hozzájárul két egyetemen is működő tanszékükkel.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.