Fenntarthatóság

Szolgálatba álltak az első önvezető taxik Kínában

NRGreport | 2018.11.12. 08:26

Miközben Arizonában már egyáltalán nem ritka az önvezető autók látványa, és hamarosan Kaliforniában is felbukkannak a mesterséges intelligencia által kormányzott járművek, addig a világ másik fontos gazdasági centrumában, Kínában éppen csak kezdenek megbékélni a döntéshozók e sokak által veszélyesnek tartott technológiával.

Az önvezetéssel foglalkozó kínai vállalatok azonban sikeresen kiharcolták az engedélyt a közúton való tesztelésre, ezzel egy hatalmas ugrással közelebb kerülve végső céljaikhoz, amik nem különbek a nagy amerikai cégek, mint például a Waymo, a Lyft, és az Uber terveitől: elindítani egy teljesen önvezető taxiszolgáltatást. Ahogy a múlt héten az amerikaiak is sorsdöntő fordulathoz érkeztek az önvezető autózás történetében, úgy most a kínaiaknak is sikerült elkönyvelni egy ilyen mérföldkövet: szolgálatba álltak az ország legelső önvezető taxijai.

A GAC autógyártó és a WeRide.ai önvezető közlekedéssel foglalkozó társaság közös fejlesztésű elektromos autói a Guangzhou University főbejárata és a közeli metróállomás között szállítják az előre regisztrált utasokat nagyjából 1,70 dollárért cserébe. Bár a három taxi irányítását teljes mértékben a 360 fokban látó radarok és kamerák által tájékozódó mesterséges intelligencia végzi, minden fuvarnál jelen kell lennie felügyelő személyzetnek, akik közbelépnek gond esetén. A működési idő is korlátozva lett, a taxik kizárólag délután 2 és 4 óra között szállíthatnak utasokat. A Guangzhou Public Transportation Group és a Guangzhou Automobile Group abban bízik, hogy a jövőben nagyobb területeken is, akár az egész városban végezhetnek teszteket önvezető járműveikkel.

  NRGreport
Címkék
#elektromos autó   #GAC   #Kína   #önvezető autó  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.