Fenntarthatóság

Megvan az engedély, épülhetnek a gigantikus energiatárolók Kaliforniában

NRGreport | 2018.11.13. 10:03

Jóváhagyta a CPUC (California Public Utilities Commission) kaliforniai közműszolgáltatásokért felelős hatóság a PG&E energetikai vállalat által idén nyáron benyújtott javaslatot, mely négy energiatároló megépítésének terveit tartalmazza Kaliforniában.

A lítium-ionos berendezések együttesen több, mint 2 GWh-nyi energiatároló kapacitást jelentenek az államnak, amit a PG&E arra használ fel, hogy kiváltsa három gázturbinás csúcserőmű működését.

A négy projekt közül kettő akkora méretű, hogy a jelenlegi legnagyobbnál, a Tesla dél-ausztrál 100 MW/ 129 MWh-s akkumulátoránál is hatalmasabb, így amikor 2020 végére elkészülnek, új rekordert írhatunk be a történelem könyvekbe. A Dynegy egy 300 MW-os akkumulátort telepít a kaliforniai Moss Landingbe, amely 4 óra működés mellett 1200 MWh elektromos árammal járul hozzá a hálózat stabilizációjához. Egy hajszálnyival kisebb a Tesla által épített gigaaksi, mely 182,5 MW teljesítménnyel áll szolgálatba, ami szintén négy órás működési idő mellett 730 MWh-nyi energiát jelent. A PG&E által korábban kiadott dokumentumokban viszont az is megemlítésre került, hogy a Tesla akkumulátora a későbbiekben akár 1,1 GWh-nyi elektromosságot is eltárolhat, ami körülbelül annyi, mint amit a vállalat által eddig letelepített ipari energiatárolók együttesen biztosítani tudnak.

A Kaliforniában épülő négy energiatároló jellemzői, Forrás: CPUC

A projektek költségei egyelőre ismeretlenek, de az akkumulátorok bekapcsolásáig még rengeteg idő van, hogy megszerezzük a hivatalos számokat, és számolgathassunk, hogy vajon ezek az energiatárolók is olyan borzasztó rövid idő alatt megtérülnek-e, mint a Tesla ausztrál gigaaksija. A potenciálisan gigawattórás léptékű Tesla energiatároló projekt kapcsán egyébként megfordulhat a fejünkben, hogy ez pont tökéletes alkalom lenne munkába állítani a nemrég emlegetett Megapack berendezést, melyről valójában még nem is tudjuk biztosan, hogy micsoda. De még ha a legvalószínűbb eshetőség szerint is egy új ipari energiatároló egységről van szó, a PG&E dokumentuma szerint a kaliforniai munkálatoknál biztosan nem ez fogja parkolópályára állítani a szennyező erőműveket, hanem a jó öreg Powerpack.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.