Fenntarthatóság

Szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejleszt a ThalesNano Zrt. és az SZTE

NRGreport | 2018.11.13. 08:34

Az egyik legjelentősebb globális problémára, a növekvő szén-dioxid kibocsátás káros hatásaira is megoldást kínál a ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közös kutatás-fejlesztési projektje, amely során hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejlesztenek 846,7 millió forint uniós támogatással – tájékoztatta a cég az MTI-t.

Az 1,226 milliárd forint teljes költségvetésű projekt során a vegyészekből és mérnökökből álló csoport felhasználva az eddig megszerzett sokrétű elektrokémiai, áramlásos kémiai, valamint reaktor-fejlesztési tudását és kémiai katalízis terén szerzett tapasztalatát, egy olyan új reaktort fejleszt, amellyel a légkör megnövekedett szén-dioxid koncentrációját lehet csökkenteni.

A konzorcium sikerrel lezárta az első kutatási fázist, új katalizátor-előállítási módszereket dolgoztak ki, valamint új katalizátorokat fejlesztettek: az innovatív eljárás eredményeként a szén-dioxid megkötését olyan elektrokémiai átalakítás követi, amely a vegyipar számára hasznos anyagokat eredményez, így járul hozzá egy fenntarthatóbb iparág létrejöttéhez.

A kutatási programról a SZTE honlapján olvasható összefoglaló szerint a megújuló energiaforrások kiaknázását célzó technológiák elterjedésének gátat szab azok időszakossága, illetve, hogy a villamosenergia tárolására egyelőre nem sikerült általánosan kielégítő megoldást találni. Az időszakosan megtermelt többletenergia kémiai tárolása – különböző nagy energiasűrűségű vegyületekben – egy, az ipari folyamatokba könnyen integrálható megoldást kínál, így az ezt célzó technológiák kiemelt fontosságúak lehetnek a jövő gazdaságában. Az elektrokémiai tüzelőanyag-gyártáson alapuló eljárások egy lépésben képesek az adott helyen és időben megtermelt többletenergiát nagy energiájú vegyületekké alakítani, amelyek később és akár más helyszínen felhasználhatóak. Ilyen tüzelőanyag, vegyipari alapanyag a hidrogén – az elektrokémiai vízbontás eredményeképpen – vagy a metán és a szintézisgáz (szén-monoxid és hidrogén elegye) – elektrokémiai szén-dioxid-redukció során.

A 2002-ben alapított, budapesti központú ThalesNano Zrt. innovációiról ismert, több hazai és nemzetközi innovációs díjat nyert társaság, amely több mint 75 országba exportálja saját fejlesztésű termékeit, amelyeket a világ legnagyobb gyógyszergyárai, agrokémiai és kozmetikai cégei alkalmaznak.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2017-ben a ThalesNano Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 1,122 milliárd forint volt – csaknem 6 százalékkal több mint az előző évben -, melyből 1,021 milliárd származott exportból. A vállalkozás adózott eredménye 2017-ben 27,309 millió forint volt.

A címlapkép forrása pixabay.com.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.