Fenntarthatóság

Ilyen még nem volt: piacon a világ első üzemanyagcellás hibrid villanyautója

NRGreport | 2018.11.15. 15:44

A Mercedes újdonsága gyorsan tankolható hidrogénnel és az akkumulátorában tárolt energiával is működhet – írja a hvg.hu.

A nemrégiben új dízel hibriddel előrukkolt Mercedes az egyik legnépszerűbb modelljében, a kompakt divatterepjárók között versenyző GLC-ben mutatta be vadonatúj hajtásláncát. A keresztségben GLC F-Cell nevet kapott újdonságról csak októberben hullott le a lepel, és a sorozatgyártás már meg is kezdődött, sőt, az első példányokat már át is adták.

© Mercedes

A GLC F-Cell-ben egy 211 lóerős teljesítményű, illetve 365 Nm nyomatékú villanymotor található, mely a megszokottól eltérően nem egy, hanem kétféle irányból nyerheti a működéséhez szükséges energiát. A kocsi alsó részébe szerelt két karbonszálas tankba 4,4 kilogramm, 700 baron tárolt hidrogént lehet tankolni, melynek segítségével 478 kilométeres távolságot lehet megtenni, legalábbis az NEDC szabvány szerint. Ezenkívül egy 13,5 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor is került az üzemanyagcellás kocsiba, ami mintegy 51 kilométeres hatótávolságot biztosít.

© Mercedes

Hidrogénnel néhány perc alatt feltankolható a különleges GLC, az akkumulátor 10-ről 100 százalékra történő feltöltése pedig mintegy 90 percnyi időt vesz igénybe. A 160 km/h végsebességű SUV egyszerre mindkét energiaforrást is képes használni, és természetesen lassításkor és fékezéskor visszatáplálja az energiát az akkumulátorba.

© Mercedes

A GLC F-Cell első körben olyan német nagyvárosokban érhető el, ahol található hidrogén töltőállomás, így például többek közt Stuttgartban, Berlinben, Düsseldorfban, Frankfurtban, Hamburgban, Kölnben és Münchenben. Németországban jelenleg mintegy 50 helyszínen lehet hidrogént tankolni és ez a szám a jövő év végére várhatóan 100-ra fog emelkedni.

A GLC F-Cell-nek nincs hivatalos listaára, ugyanis a kocsit egyelőre kizárólag bérleti konstrukcióban kínálja a gyártó.

© Mercedes

 

© Mercedes

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.