NRGreport
Menü

Teljes fordulatot tervez az olajkartell

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele együttműködő olajtermelő országok egyeztetnek a kitermelés jelentősebb mértékű visszafogásának lehetőségéről - értesült a Reuters. Az olajárak emelkednek a hírre. Az, hogy az olajországok ismét a termelés csökkentéséről beszélnek, gyakorlatilag 180 fokos fordulatot jelez kitermelési politikájukban. 

 

Az olajországok az olajárak zuhanása miatt aggódva egy esetleges napi 1,4 millió hordós termeléscsökkentésről tárgyalnak, amiben ugyanakkor Oroszország nem feltétlen venne részt a hírügynökség forrásai szerint. Az árak esése miatt Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere, Khalid al-Falih hétfőn 1 millió hordós termeléscsökkentést sürgetett, amelyhez közlése szerint országa napi 500 ezer hordóval járulna hozzá decembertől. Összevetésül, a globális kitermelés a napi 100 millió hordót közelíti.

Az, hogy az olajországok ismét a termelés csökkentéséről beszélnek, gyakorlatilag 180 fokos fordulatot jelez, hiszen pár hónappal ezelőtt éppen az árak vártnál gyorsabb és jelentősebb emelkedésére hivatkozva kezdték el fokozni ismét kitermelésüket. Ennek következtében a világ három legnagyobb termelője, Oroszország, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia termelése rekord szinteken alakul, miközben a globális kereslet a korábbi várakozásoknál lassabban bővül. Az OPEC legutóbb 2016 végén döntött összehangolt kitermeléscsökkentésről, amelynek értelmében 2017 elejétől összességében mintegy 1,8 millió hordóval fogták vissza napi termelésüket.

A termeléscsökkentés várhatóan nem nyeri majd el Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének tetszését, aki korábban visszatérően az árak magasan tartásával vádolta meg az OPEC-et, hétfőn pedig arra "kérte" az olajkartellt, hogy ne vágja vissza az olajtermelést.


Putyin az olajárról is beszélt Trumppal

A globális olajpiacról is tárgyalt Vlagyimir Putyin és Donald Trump az első világháború végének százéves évfordulós rendezvényén Párizsban múlt hétvégén - közölte az orosz elnök egy szingapúri konferencián. Putyin szerint optimális árszintet kellene találni az olajnak, ugyanakkor azt mondta, a 70 dollár körüli ár megfelel Oroszországnak. Moszkva folytatni fogja az együttműködést az OPEC-cel a globális olajtermelési szintek alakításában - tette hozzá.


Az olajárak zuhanása számos piaci résztvevőt váratlanul ért, mivel az esést előtt a piacot az iráni szankciók hatására várható kínálatcsökkenéssel kapcsolatos aggályok uralták, és ismét előkerültek a 100 dolláros olajárat prognosztizáló várakozások. Ez október elejére a négyéves csúcsot jelölő 86 dollárig húzta fel a Brent árfolyamát, ahonnan azonban pár hét alatt 66 dollárig esett a jegyzés.

A befektetői hangulat gyökeres megváltozását jelzi, hogy hétfőn az S&P Global Ratings egyik vezető elemzője az S&P Moszkvában tartott fórumán azt mondta, a követező 12 hónapban nagyot csökkenhet a kőolaj világpiaci ára, az árcsökkenés fokozatos lesz és a hordónkénti olajár nem kerül 40 dollár alá. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a kőolaj ára jövőre átlagosan 68,78 dollár, 2023-ben 60 dollár lesz. Ugyanekkor az OPEC ismét csökkentette a globális kereslet növekedésére vonatkozó előrejelzését, és ezzel egybevág a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) értékelése is. A globális olajpiaci kínálat meg fogja haladni a keresletet 2019-ben, miközben ugyanis a kitermelés töretlenül nő, a fogyasztást a gazdasági növekedés lassulása veszélyezteti - prognosztizálta az IEA havi jelentésében, amely szerint elsősorban a kínálati piac motorjának tartott feltörekvő országok kereslete lesz kisebb a korábban vártnál.

A Brent árfolyama csütörtökön délelőtt 1 százalék körül erősödik, ismét a 67 dollárt közelítve. 

Teljes fordulatot tervez az olajkartell


A WTI jegyzése ugyanekkor valamivel szerényebb mértékben emelkedik, az árfolyam 57 dollár alatt jár.

Teljes fordulatot tervez az olajkartell

Forrás: Portfolio