Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Megjelent a rettegett halálkereszt az olaj felett – Megkönnyebbülhetnek a magyar autósok

NRGreport | 2018.11.22. 08:16

A korábbi hónapok áremelkedései után az utóbbi hetek árcsökkenést hoztak az üzemanyagok piacán, amelyben több fundamentális tényező is szerepet játszott. Jó hír a magyar autósoknak, hogy a WTI grafikonján kirajzolódó összkép is megkönnyebbülésre adhat okot. Megjelent ugyanis a halálkereszt az olaj piacán – olvasható a Portfolio, amely hosszabb távon a fennálló csökkenő trend folytatódását valószínűsíti. A rövidtávú kereskedőknek viszont érdemes résen lenniük, a WTI ugyanis erősen túladottá vált. 

Megjelent a halálkereszt

A WTI piacán heves eséseket láttunk az elmúlt hetekben, amelynek eredményeként az olaj árfolyama törte a május végén indult emelkedő trendet október közepén. Az MACD indikátor ezzel az eseménnyel nagyjából egy időben már a vételi pozíciók zárására adott jelzést, amely az esés folytatódásának valószínűségét növelte.

A WTI árfolyamának zuhanása november elején be is gyorsult, amely hatására egymás után estek el a korábbi aljpontok, a 60 és az 55 dolláros támaszszintek is csak ideig-óráig tartottak ki. Mindennek két nagyon látványos eredménye lett technikai szempontból:

→ A grafikonon megjelent a halálkereszt. Az alakzatról, amely a fennálló csökkenő trend folytatódását valószínűsíti, akkor beszélünk, hogyha az 50-napos mozgóátlag felülről metszi a 200-napos mozgóátlagot. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hosszabb távú mozgóátlagok által adott jelzés rövidtávú kereskedési döntések meghozatalára alkalmatlan. Ezek elsősorban a hosszabb, robusztusabb trendek felismerésében, meghatározásában nyújtanak segítséget. Sokszor előfordul ugyanis az, hogy mire kirajzolódik az alakzat a grafikonon, már erősen túladottá válik az adott instrumentum, így rövidtávon pont a csökkenő trenddel ellentétes felpattanás következik be.

→ Pont ennek a jelét láthatjuk a WTI chartján, az RSI indikátor ugyanis tartósan túladott állapotot jelez. A múltban, amikor ilyen alacsony, 25 alatti értékeket vett fel az indikátor, rendre kisebb-nagyobb felpattanások következtek rövidtávon.

A WTI grafikonjáról tehát elmondható, hogy technikai szempontból csúnya az összkép és közép-hosszú távon nagy esélye van az esés folytatódásának. Rövidtávon viszont pattanhat az árfolyama az 52 és 53 dollár között húzódó nagyon erős támaszzóna közeléből. Amennyiben ez bekövetkezik, első körben az 55 dolláros, majd az 58 dolláros szint szabhat gátat az emelkedésnek. 

 

Megjelent a rettegett halálkereszt az olaj felett - Megkönnyebbülhetnek a magyar autósok

 

Mi okozta a fordulatot?

A korábbi emelkedést nagyrészt az a befektetői megfontolás fűtötte, miszerint a novembertől hatályos, az iráni olajexport megszüntetését célzó amerikai szankciók jelentősen szűkítik a kínálatot, míg a globális olajkereslet egészségesen alakul. Ez a meglehetősen általános értékelés azonban viszonylag gyorsan radikálisan megváltozott a kínálattal és a kereslettel kapcsolatos hírek hatására, ami gyökeres fordulathoz vezetett az árfolyamok alakulásában is: 

→ A legnagyobb olajtermelő országok, Oroszország, az Egyesült Államok és Szaúd Arábia termelése új csúcsokat ért el, és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) is a kitermelés fokozásáról döntött, részben az árak emelkedésének korlátozása érdekében. Az OPEC-cel nem együttműködő USA kitermelése önmagában napi 2,1 millió hordóval emelkedhet 2018-ban.

→ A rendszeresen publikált egyesült államokbeli tartalék-adatok váratlan és jelentős bővülést mutattak, amiből ismét globális kínálati többlet kialakulására következtettek a piaci szereplők.

→ A globális olajkeresleti prognózisok ugyan továbbra is bővülésről szólnak, de az emelkedés várható mértékére vonatkozó számokat lefelé módosította mások mellett az OPEC és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is. Az IEA kitekintése viszonylag gyenge olajkeresletről szól Európában és a fejlettebb ázsiai országokban, és a keresletbővülés lassulását vetíti előre Indiában, Brazíliában és Argentínában, tekintettel a világgazdasági kilátások romlására.

→ Az iráni szankciók hatásával kapcsolatos várakozásokat érdemben átértékelték a befektetők, miután az Egyesült Államok feltűnően hangsúlyozta, számos országnak haladékot ad az iráni olajbeszerzések leépítésére, így ez a tényező összességében már inkább lefelé ható tényező az árakra.

Az OPEC és az együttműködő országok az árzuhanást látva ismét a kitermelés összehangolt visszafogását tervezik azt követően, hogy nem olyan régen a világ még a termelés fokozását várta az olajkartelltől a drágulást korlátozandó. December 6-i bécsi ülésükön várhatóan 1-1,4 millió hordós termeléscsökkentésről határozhatnak, szándékukról viszont lebeszélné őket a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője és Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke is.

Ahogyan Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója fogalmazott, az olajpiac a bizonytalanság példátlan periódusába lép be. Ez a bizonytalanság nem is igazán újkeletű, amit az is jelez, hogy az árfolyamok idén a korábbinál jóval nagyobb volatilitást mutatnak. A piacot az olyan, látszólag nem összefüggő ügyek is mozgatják, mint a Hasogdzsi-gyilkosság fejleményei. Keddi közleménye szerint Trump mégsem bünteti meg a szaúdi koronaherceget, Mohammed bin Szalmant a Washington Post újságírójának halála miatt, amit a piac annak jeleként értékel, hogy Szaúd-Arábia talán mégsem vágja vissza termelését, így inkább az USA alacsonyabb árakat szorgalmazó álláspontját támogatja.

Mindennek hatására a befektetők drasztikus fordulatot hajtottak végre. A portfóliómenedzserek az elmúlt hét héten összességében mintegy 553 millió hordóval csökkentették vételi (long) pozícióik számát a Reuters adatai szerint, ami minimum az utóbbi öt év legnagyobb eladási hullámát jelöli. A fennmaradó 547 hordónyi long pozíció pedig kevesebb mint a fele a szeptember végi, 1,1 millió hordós csúcsnak, és szinte beláthatatlanul messze van a januári 1,484 millió hordótól. Míg októberben a szpot olajárak még magasabban alakultak mint a távoli határidős árak, ami a feszes kereslet-kínálati viszonyokat előre jelző várakozások túlsúlyát jelzi, azóta a görbe az úgynevezett kontangó állapotba került, vagyis a határidős árfolyamok meghaladják az azonnali árakat, ami viszont már túlkínálatos piacra utal. A BNP Paribas friss elemzésében arra számít, a Brent árfolyama az OPEC valószínűsíthető termeléscsökkentése hatására az év vége előtt még visszatérhet a 80 dolláros szintig, majd ismét árcsökkenés jöhet, így 2019-ben átlagosan 76 dolláros Brent- és 69 dolláros WTI-árfolyamot prognosztizál.

Mit jelenthet mindez az üzemanyagárakban?

A fentiek alapján folytatódhat az üzemanyagárak csökkenése is, igaz, ez a benzint és a gázolajat nem érinti egyenlő mértékben. Az az ökölszabály egyre kevésbé állja meg a helyét, mely szerint az olaj árának 1 százalékos változása körülbelül fél százalékos módosulással jár a hazai üzemanyagárakban. A benzin és a gázolaj nemzetközi piacai ugyanis szintén rendkívüli helyzetbe kerültek, amennyiben a két termék kereslet-kínálati viszonyai között jelentős eltérés alakult ki. Ez a magyarországi árak elmúlt időszakbeli alakulásában, illetve a benzin- és gázolajár közötti rekord nagy, több mint 50 forintos eltérésben is tükröződik. Míg ugyanis a dízel esetében inkább keresleti piacról beszélhetünk részben a szállítási ágazat igényei, a hajók üzemanyag-standardjának változása és a finomítói ágazat sajátságai miatt, addig a benzinpiac túlkínálatos. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben az olajpiacon folytatódik az esés, az a továbbiakban is elsősorban inkább a benzinár csökkenésében mutatkozhat meg, a gázolajéban kevésbé, vagyis állandósulhat a dízel benzinnel szembeni ártöbblete. 

Megjelent a rettegett halálkereszt az olaj felett - Megkönnyebbülhetnek a magyar autósok

  NRGreport
Címkék
#Egyesült Államok   #IEA   #Irán   #olaj   #OPEC+   #tőzsde   #üzemanyag   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.