Fenntarthatóság

Megállíthatatlannak tűnik a felmelegedés – Itt az újabb aggasztó rekord

NRGreport | 2018.11.23. 14:40

Továbbra sem sikerült fordulatot elérni a globális üvegházgáz-kibocsátás alakulásában: a klímaváltozást és globális felmelegedést okozó, jelentős részben emberi tevékenységből származó gázok légköri koncentrációja új rekordot ért el tavaly. A légköri szén-dioxid koncentrációja 2017-ben 405 ppm-re emelkedett, ami az elmúlt 3-5 millió év legmagasabb szintje a Meteorológiai Világszervezet (WMO) éves jelentése szerint. Csak 1990 óta 41 százalékkal fokozódott a légköri üvegházhatású gázok melegítő hatása. 

A koncentráció napjainkban mintegy 46 százalékkal magasabb, mint az iparosodás előtti korszakban (1750 előtt). A koncentráció emelkedésének üteme ugyan csökkent az előző évhez képest, de így is közel az elmúlt évtized átlagához alakul. A WMO jelentése szerint a koncentráció emelkedésének üteme azonban nem annyira az emberi intézkedéseknek köszönhető, sokkal inkább az El Nino jelenséggel függ össze, amely 2015-2016-ban a világ nagy részén aszályt okozva csökkentette a növényzet szén-dioxid-megkötő képességét is. 

Legutóbb, amikor ilyen mennyiségben volt jelen a szén-dioxid a Föld légkörében, a globális átlaghőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal haladta meg a mostanit, a tengerek szintje pedig 10-20 méterrel magasabban állt, mint jelenleg.

 

Megállíthatatlannak tűnik a felmelegedés - Itt az újabb aggasztó rekord

A többi jelentős üvegházhatású gáz koncentrációja is emelkedik, noha már most jóval magasabb az iparosodás előtti állapothoz képest. A metán jelenlegi légköri koncentrációja 257 százaléka, a dinitrogén-oxidé pedig 122 százaléka az iparosodás előtti korszak értékeinek.

A jelentés egy másik aggasztó jelenségről is említést tesz, mégpedig a CFC-11, vagyis a fluor-triklórmetán nevű gáz ismét növekvő légköri jelenlétéről. Az építőiparban szigetelésre használt gázt 1987-ben betiltották, mivel azon túl, hogy jelentősen fokozza a felmelegedést, az ózonréteget is károsítja. A globális tiltás ellenére a gázt valahol, valakik ismét elkezdték használni, a jelentés szerint az Environmental Investigation Agency idén több kínai üzemnél a CFC-11 gyártásának nyomaira bukkant.

A Meteorológiai Világszervezet éves jelentése alapján tehát folytatódik az emelkedő trend, ami egyre csökkenti annak az esélyét, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedésének mértékét sikerüljön a Párizsi Klímaegyezményben a világ országai által meghatározott 1,5 Celsius-fokos határon belül tartani. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a légköri üvegházgáz-koncentráció idén pedig várhatóan új csúcsra emelkedik. A WMO szerint az anyagot érdemes az ENSZ szakmai testülete által legutóbb publikált jelentéssel együtt értelmezni, amely szerint a 1,5 Celsius-fokos cél teljesítéséhez az emberiségnek 2050-re lényegében nullára kellene csökkenteni a globális karbonemissziót.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.