NRGreport
Menü

Szuper elektromos autók, amikről még nem is hallottál

Kínában az elmúlt időszakban dinamikusan bővült a plug-in-hibrid és teljesen elektromos autók értékesítése, október új eladási rekordot hozott. A CleanTechnicaösszeállításában megvizsgálta, hogy melyek voltak a legnépszerűbb modellek, a listát olyan autók vezetik, amelyekről Európában jó eséllyel nem is hall az ember. 

 

A kínai elektromosautó eladások 104 900 eladott gépjárművel rekordot döntöttek szeptemberben, azonban a következő hónap visszaesés helyett újabb rekordot hozott, miután októberben több, mint 14 százalékkal 120 000 ezerre emelkedtek az elektromos autóértékesítések, míg 2018-ban az elektromosautó eladások év/év alapon 85 százalékkal bővültek. 

Szuper elektromos autók, amikről még nem is hallottál

A 14 százalékos havi növekedési ráta kiterjesztésével a decemberi elektromosautó értékesítések nagyjából 155 ezer darabra emelkednének, és az idei éves eladások Kínában elérhetnék az egymilliós darabszámot. A kínai elektromos autók piaci részesedése 5,8 százalékosra nőtt októberben, míg a várakozások szerint a tavalyi 2,7 százalékosról 2018-ban 3,6 százalékos rekordszintre növekedhet a kínai elektromos autók piaci részaránya.

Októberben a BAIC EC-series eladásai 20 000 darab fölé emelkedtek, míg az eladási lista második és harmadik helyét a BYD két modellje, a Tang és a Yuan foglalta el.

Az októberi listavezetők:

BAIC EC-sorozat

A korábbi év azonos időszakával 83 százalékkal többet, 20 648 darabot adtak el a BAIC elektromos kisautójából októberben, megdöntve ezzel az EC-sorozat tavaly novemberi, 15 719 darabos eladási rekordját. A BAIC elektromos járművei egyre jobban teljesítenek a kínai autópiacon, míg az EC-széria újragondolt dizájnja, és az új, 30 kWh-s akkumulátora együttesen tette vonzó ajánlattá a járművet a kínai nagyvárosi vevők számára. 

Szuper elektromos autók, amikről még nem is hallottál

Forrás: bjev.com.

BYD Tang 2

A BYD Tang második generációs modellje megnövelt, 24 kWh-s akkumulátort kapott, ami a plug-in-hibrid SUV esetében nagyjából 70 kilométeres elektromos hatótávot tesz lehetővé valós felhasználás során. A BYD Tang nagyjából 500 lóterős teljesítményével kevesebb, mint öt másodpercre van szüksége a 100-as tempó eléréséhez álló helyzetből, mindezért 279 800 jüant (nagyjából 41 000 dollárt) kell fizetni. Bár a BYD Tang második generációja csupán hat hónapja van a piacon, a felfrissített modellből 6037 darab fogyott októberben, ami új eladási rekordot jelentett az új Tang esetében. 

BYD Yuan EV

A BYD Yuan crossovere öt hónapja van a piacon, és a kínai autópiac két legjobban teljesítő szegmensének, a kompakt crossoverek és az elektromos autók előnyeit egy autóban egyesítő Yuan EV 5083 eladott darabbal a lista harmadik helyére érkezett meg októberben. A Yuan EV 42 kWh-s akkumulátorával és 305 kilométeres hatótávjával 25 000 dollárnak megfelelő jüanért volt megvásárolható. 

Hawtai EV160

Miután Kínában a 150 kilométeres hatótávban határozták meg az elektromos autókhoz kapcsolódó támogatások alsó határát, a Hawtai elektromos autója pedig immár 155 kilométerre növelt hatótávval csábítja a vevőket. A megnövelt hatótáv és a fogyatkozó versenytársak együttesen 5376 darabos rekord eladásokat hoztak a Hawtai EV160 számára októberben, miután az alapmodell kedvező, 102 800 jüanos (közel 15 000 dolláros) alapára jelentős vonzerőt jelent az autómegosztó szolgáltatást kínáló cégek-, és a flottavásárlók számára. 

Szuper elektromos autók, amikről még nem is hallottál

Forrás: hawtaimotor.com

Chery eQ

A Chery a kínai márkák közül az elsők között nyitott az elektromos autók felé, a társaság elektromos autója, a QQ3 2011 és 2013 között a legnagyobb darabszámban értékesített elektromos autó volt, a QQ3 szellemi örököse, az eQ pedig 5547 eladott példánnyal az októberi eladási lista ötödik helyére érkezett meg. A Chery eQ 22,3 kWh-s akkumulátorával és 200 kilométeres hatótávjával a kínai városlakók ideális választásává tette az apró elektromos autót. 

A 2018-as kínai toplista

A rekord eladásokat hozó október a 2018-as kínai elektromosautó értékesítési statisztikákat is alaposan felforgatta, bár a BAIC EC-sorozat továbbra is vezeti a listát, a BYD e5-ös modellje az októberi, 4460 darabos rekordeladásaival immár az idei lista negyedik helyére kapaszkodott fel, míg a Chery eQ modellje immár a hatodik helyen áll, míg az októberi, 5736 darabos, havi rekordot jelentő eladásaival a Hawtai EV16 a lista tizenegyedik helyéről a nyolcadik helyre küzdötte fel magát. 

Szuper elektromos autók, amikről még nem is hallottál

Forrás: Portfolio