NRGreport
Menü

Brutális összeget költ el a világ legnagyobb olajcége tíz év alatt

A finomítói és vegyipari szegmensben is a világ legnagyobb társaságai közé emelkedne a Saudi Aramco. A világ legnagyobb olajexportőre a következő tíz évben 500 milliárd dollárt tervez befektetni, amelyből 160 milliárdot a földgáziparba, 100 milliárd dollárt pedig vegyipari projektekbe kíván invesztálni - mondta Amin Nasszer vezérigazgató a Bloombergnek adott interjúban. 

Az említett tételek a Sabic-akvizíción felül értendők, amelynek keretében az Aramco 70 százalékos részesedést szerezne a Közel-Kelet legnagyobb vegyipari vállalatban, a több mint 50 országban jelen lévő Sabic (Saudi Basic Industries Corp.) nevű társaságban, ami értékelések szerint több mint 70 milliárd dolláros üzlet keretében valósulhat meg.

Forrás: Bloomberg

Az Aramco érdeklődését a Sabic iránt jelentős részben a petrolkémiai termékek bővülő keresletét előre jelző prognózisok motiválják. Az olajipari szegmensek közül e területen várható a legnagyobb bővülés a következő időszakban többek között a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint.

Az Aramco célja, hogy kitermelése mintegy 30 százalékából, napi 3 millió hordóból vegyipari termékeket állítson elő, emellett jelenlegi finomítói kapacitását több mint megkétszerezné a 2020-as évek közepére. A szaúdi állami olajóriás az olajipar leggyorsabban bővülő fogyasztást produkáló szegmenseiből profitálva az ország gazdaságának diverzifikálásához is hozzájárulna. Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg stratégiája értelmében új iparágak fejlesztésével diverzifikálná a jelentős részben az olajipartól függő szaúdi gazdaságot.

A piaci volatilitást a kutatás-termelés és a feldolgozás-kereskedelem közötti egyensúlyozással lehet megkötni az Aramco-vezér szavai szerint, aki szerint az olajár október eleje óta bemutatott több mint 30 százalékos zuhanása és a Hasogdzsi-gyilkosság nem csökkentette a Saudi Aramco vonzóságát mint befektetési célpont.

A vegyipari felvásárlás azonban várhatóan csak az Aramco immár évek óta tervezett tőzsdére lépését követően valósulhat meg, 2020-2021 körül - nyilatkozta még októberben a koronaherceg, aki ugyanakkor megerősítette a részvénykibocsátás iránti elkötelezettséget is. A terv szerint a társaság 5 százalékát vinnék tőzsdére, amiből 100 milliárd dollár bevételt remélnek, más értékelések szerint azonban reálisabb 50 milliárd dollár körüli bevételt várni az IPO-ból.

Forrás: Portfolio