NRGreport
Menü

Még több LNG-t akar Lengyelország

Lengyelország bővíteni tervezi északi-tengeri LNG-terminálját. A terv szerint a terminál bővítésére tendert írnak ki decemberben - közölte a terminált üzemeltető Polskie LNG. 

A bővítést követően a terminál újragázosítási kapacitása az átrakodási szolgáltatásokkal együtt jelentősen bővül az üzem potenciáljának maximalizálása érdekében, idézte a Reuters a társaság közleményét, amely ugyanakkor a beruházás tervezett konkrétumairól nem szólt. A 2016-ban az észak-lengyelországi balti-tengeri kikötővárosban, Swinoujsciében létesített gázterminál jelenlegi fogadó, illetve újragázosítási kapacitása évi 5 milliárd köbméter, míg Lengyelország évi földgázszükséglete 15 milliárd köbméter.

A terminállal, illetve fejlesztésével az ország célja nem utolsó sorban az, hogy leépítse az orosz gáztól való függőségét. A PGNiG lengyel gázszolgáltató októberben közölte, hogy 20 évre szóló, évi 2 millió tonna LNG importjáról kötött megállapodást az amerikai Venture Global LNG amerikai céggel, vagyis a szerződés értelmében évi 2,8 milliárd köbméternyi tengerentúli földgázhoz jutnak hozzá. A társaság közlése szerint az amerikai beszerzéseknek köszönhetően a földgáz ára több mint 20 százalékkal, majdnem 30 százalékkal lesz olcsóbb az orosz földgáznál.

Forrás: Portfolio