Vállalatok

Eladhatják a stratégiai gáztárolót

NRGreport | 2018.12.03. 11:42

Eladósorba kerülhet a szőregi stratégiai gáztároló egy most benyújtott törvénymódosítás értelmében, amely a Gazprommal esetleg megkötendő új hosszú távú gázszerződés esetében kijátszaná az EU betekintési jogát – írja a Portfolio a 444.hu nyomán. 

A módosítás tárgyát képező 2012-es törvény kimondta, hogy a stratégiai gáztárolónak többségi állami tulajdonban kell lennie. Ezért ki kellett vásárolni a Mol-t, ami 2013-ban a Portfolio akkori becslése szerint 62 milliárd forintért történt meg. A mostani módosítás után a törvényből kikerül az a rész, miszerint a tárolónak állami tulajdonban kell lennie. Az indoklás szerint így tennék lehetővé, hogy az MSZKSZ többségi tulajdonhoz jusson az "optimális működtetés" érdekében.

A tároló 51 százalékos tulajdonosa jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a többi az MSZKSZ (Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség) tulajdonában van, ami a magyarországi gáz- és olajkereskedőket tömöríti, de az állam is delegál a vezetőket az élére, és a szőregi tároló biztonsági készletének a tulajdonosa.

A módosítás egy másik fontos változást is hozhat. Az Európai Bizottság korábban arra kötelezte a tagállamokat, hogy számoljanak be, miről tárgyalnak és miben állapodnak meg az orosz gázmonopóliummal a hosszú távú szerződések esetében. A mostani salátatörvény egyik eleme szerint ezt a tájékoztatási kötelezettséget beemelik a magyar jogba, de közben azt is beleírják, hogy ha nem a kormány, hanem cégek tárgyalnak, akkor annak a részleteit nem kell a brüsszeli bürokraták orrára kötni.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.