NRGreport
Menü

KELER KSZF általános klíringtagi szolgáltatása

Vállalatok | Támogatott tartalom | 2018-12-07 08:03

A régióban elsőként megszerzett EMIR engedéllyel rendelkező, Magyarország egyetlen központi szerződő fele, a KELER KSZF Zrt. már több mint két évtizedes tőkepiaci, illetve a már több mint 8 éves energia piaci tevékenységével kiemelkedő szerepet tölt be az európai és régiós piacokon.

A klíring- és garancia szolgáltatásain keresztül a KELER KSZF folyamatos dinamikus fejlődési pályán halad, mely alapvetően az energiapiaci növekedésnek köszönhető, azonban a fenntartandó fejlődéshez nem szabad figyelmen kívül hagyni a KELER KSZF tőkepiacon nyújtott elszámolási szolgáltatását sem.

A KELER KSZF stratégiai célja alapvetően, hogy az elmúlt években felhalmozott klíringházi tudással arra törekedjen, hogy központi, regionális klíringszolgáltató szerepet tölthessen be a régióban. A KELER KSZF tevékenységeit tekintve a tőke- és gázpiacok vonatkozásában központi szerződő félként nyújt szolgáltatást, míg 2010 óta a németországi European Commodity Clearing (ECC) által elszámolt energiapiacokon általános klíringtagi szolgáltatást nyújt.

A 2017. évi eredményeket tekintve a KELER KSZF szolgáltatásból származó bevétele 8,4 százalékos növekedést ért el az előző évhez képest, így elérve az 1,4 Milliárd Forintot, míg a tárgyévi eredménye a kitűzött cél több mint dupláját, azaz több mint 185 Millió Forintot ért el. A szolgáltatásból származó bevétele jelentős részét az energiapiaci ügyletek elszámolásának díjbevétele alkotta. A KELER KSZF klíring- és alklíringtagjainak száma tovább emelkedett, 23 országból származó 138 tagra, melyet elsősorban az energia- és gázpiaci résztvevők számának növekedésének volt köszönhető. Részleteiben pedig ez azt jelenti, hogy a tőkepiacon 32 klíringtag, a gázpiacon 39 klíringtag, az energia piacon pedig 79 alklíringtag volt jelen.

Továbbiakban a dinamikus fejlődés motorját adó energiapiaci szolgáltatással érdemes egy kicsit részletesebben is megismerkedni. A KELER KSZF az ECC általános klíringtagjaként energiapiaci alklíringtagi szolgáltatást nyújt az energiapiacokon résztvevő, kereskedők részére. Általános klíringtagként a KELER KSZF kötelezettséget vállal a meghatározott energiapiaci ügyletek pénzügyi teljesítéséért az ECC és az energiapiaci alklíringtagok felé. Fontos hangsúlyozni, hogy az általános klíringtagként nyújtott alklíringtagi szolgáltatás biztonságos nyújtásához szükséges a saját kockázatkezelés, megfelelő számlakapcsolatok és biztonságos adatfeldolgozás kiépítése és napi szintű működtetése.

A KELER KSZF az alábbi tőzsdék piacaira nyújt energiapiaci alklíringtagi szolgáltatást:

→ HUPX (HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac),

→ HUDEX/Áram (HUDEX Magyar Derivatív Energia Tőzsde),

→ EPEX SPOT (European Power Exchange),

→ EEX (European Energy Exchange),

→ Powernext/PEGAS (Powernext/Pan-European Gas Corporation),

→ PXE (Power Exchange Central Europe),

→ SEEPEX (SEE Power Exchange),

→ SEMOpx (SEMO Power Exchange).

2018-as aktualitás, hogy az Ír és Észak-ír spot áramkereskedést biztosító SEMOpx tőzsde indulásának hírére a KELER KSZF időben megkezdte a felkészülést, majd a piac 2018 őszi indulásának köszönhetően a KELER KSZF ügyfélköre 4 ír alklíringtaggal bővül. Így a jelenleg 40 kereskedővel dolgozó ÍR tőzsdén közel 10 %-os piaci részesedést sikerült elérni.

A KELER KSZF energiapiaci dinamikája nem csak a tavalyi évet, de az idei 2018-as évet is meghatározza. 2017-ben a KELER KSZF által elszámolt spot piaci forgalom (41,7 TWh) 491,5 Milliárd Ft-ot ért el, míg 2018. I-III. negyedévében a forgalom 28%-kal nőtt a 2017. hasonló időszakában elszámolt volumenhez képest. A határidős piacokon 2017-ben a KELER KSZF ügyfelei 26,5 TWh mennyiségben és 280,5 Milliárd Ft értékben kötöttek ügyleteket, ugyanakkor a  2018 I-III negyedévében kiemelkedő, 252%-os emelkedést realizáltunk a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Támogatott tartalom