Vállalatok

Megvenné a kormány a horvát LNG-terminált

NRGreport | 2018.12.07. 11:36

A magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat a horvátokkal a Krk-szigeten tervezett gázlefejtő megvásárlásáról – értesült a Portfolio a Népszava nyomán. Bár az Orbán-kabinet drágállja a horvát ajánlatot, a részesedésvásárlási felvetést nem utasította el, de inkább többségi részesedést kér, amit viszont egyelőre a horvátok vetnek el. 

A több mint húsz éve tervezett beruházás költségét három éve körülbelül egymilliárd euróra tették, tavaly év végén pedig közel 400 millió euróról szóltak a hírek. Bár ma már alig több mint 200 millió eurós összköltségről hallani, a horvát források továbbra is körülbelül félmilliárddal számolnak. Magyarországra legkorábban 2021 elején érkezhetne Horvátország felől évente közel kétmilliárd köbméter gáz.

A gázkereskedők továbbra sem mutatnak nagy érdeklődést, többedszerre is sikertelenül zárult a vonatkozó horvát pályázat. A problémát az ár jelenti: Magyarországra az orosznál 10-20%-kal drágábban érkezne a gáz. A lap szerint a kérdés mára leegyszerűsödött: ha a magyarok nem adnak tőkét, a fejlesztés nem valósul meg. Tavaly ugyanis a horvátok tízéves gázszállítási szerződést kötöttek a Gazprommal. Az INA-ügy miatt ugyanakkor a magyarországi érdeklődés visszafogott.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.