NRGreport
Menü

Szakadék felé tart az emberiség, és Trump még gyorsítana is

Miközben a világ országai a lengyelországi Katowicében igyekeznek megállapodásra jutni a klímaváltozás elviselhető szinten való korlátozásához szükséges konkrét intézkedésekben, a Trump-adminisztráció a szénerőművek építésének megkönnyítését tervezi. 

Jelentősen lazítana az új szénerőművekre vonatkozó környezetvédelmi szabályozáson az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynöksége (EPA), illetve a szervezet élére Donald Trump által kinevezett egykori szénipari lobbista, Andrew Wheeler. 

A terv szerint az újépítésű szénerőművek szén-dioxid-kibocsátási határértékét a jelenlegi, 2015-ben meghatározott 635 kilogramm/megawattóráról 862 kilogrammra emelnék, ezzel egy újabb, még Barack Obama elnöksége alatt hozott környezetvédelmi szabályozást írva felül.

Míg az Obama-féle, a Tiszta Levegő Törvény keretében hozott szabályozás jelentős beruházásokat, így szén-dioxid-leválasztási technológiák telepítését tette szükségessé az új szénerőművek építésekor, addig az új tervek mentesítenék ezek alól a fejlesztőket.

Az EPA-t vezető Wheeler nem teljesen támadhatatlan indoklása szerint "a szén biztosítja a villamosenergia-termelés legolcsóbb formáját, az olcsó áram pedig segíti a környezetet". A változtatás mögötti legfontosabb tényező azonban az, hogy az Egyesült Államokban drámai mértékben szorul vissza a szén fogyasztása, így már gyakorlatilag nem épülnek új szénerőművek az országban: az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége (EIA) szerint 2019 végéig összesen egyetlen, viszonylag kisebb erőmű létesítése várható az országban.

Az EIA szerint az ország szénfogyasztása idén várhatóan 39 éves mélypontra, 627 millió tonnára zuhan. A tengerentúli szénhasználat 2007-ben tetőzött, a 2018-as fogyasztás ettől már 44 százalékkal marad el. Az amerikai szénfogyasztás elsősorban a szénerőművekre vonatkozó előírások szigorodása és ennek következtében a szénerőművi kapacitások csökkenése miatt zsugorodik, miközben a földgáz és a nap- illetve szélenergia folyamatosan növeli piaci súlyát. A legutóbbi nyolc évben összesen 630 szénerőművet vontak ki a termelésből vagy jelentettek be velük kapcsolatban ilyen terveket, ami az Egyesült Államok teljes szénerőművi kapacitásának mintegy 40 százalékát reprezentálja az ACCCE szénipari kereskedelmi csoport adatai szerint.

Miközben Trump a szénalapú áramtermelés megsegítésén ügyködik, az ENSZ klímacsúcsán bejelentették, 2018-ban mintegy 2,7 százalékkal fog nőni az előző évhez képest a globális szén-dioxid-kibocsátás a fosszilis tüzelőanyagok használata. A szén-dioxid-kibocsátás a klímaváltozás és a globális felmelegedés fő oka, a fosszilis energiaforrások között pedig a szén égetése során szabadul fel a legtöbb CO2. A globális szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt 20 évben 55 százalékkal nőtt, ez alatt a Föld átlag 0,38 Celsius-fokkal melegedett az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatai szerint. A Meteorológiai Világszervezet legutóbbi jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a 3-5 Celsius-fokot is elérheti a globális átlaghőmérséklet emelkedése a század végére. A 2015-ös Párizsi Klímaegyezmény szerint a katasztrofális mértékű klímaváltozás elkerüléséhez 1,5 Celsius-fokban, de legfeljebb 2 fokban kell korlátozni a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2100-ig az iparosodás előtti szinthez képest.

A Trump-adminisztráció lépése az előzmények ismeretében nem meglepő, Donald Trump már elnökválasztási kampányban a szénipar helyzetbe hozását ígérte, tavaly bejelentette, országát kivonja a számára gazdaságilag hátrányos Párizsi Klímaegyezményből, és máris számos, Obama alatt hozott környezetvédelmi előíráson lazított, elsősorban a szén- és olajipar támogatása érdekében.
 


Mindemellett Trumpék az Egyesült Államok vizeire vonatkozó környezetvédelmi szabályozás lazítását is tervezik a Reuters értesülései szerint. Az ugyancsak az EPA-hoz kötődő terv értelmében a védett folyóvizek köréből kivonnák az időszakos, vagy nagyobb folyókhoz közvetlenül nem kapcsolódó kisebb vízfolyásokat. A változtatás elfogadása esetén a mezőgazdasági vagy bányászati tevékenységet folytató vállalkozások több szennyező anyagot bocsáthatnak a környezetbe.

Forrás: Portfolio