Fenntarthatóság

Új fejlesztésekkel korszerűsít a Főtáv

NRGreport | 2018.12.12. 08:22

Távhővezeték-szakaszok korszerűsítése, új vezetékszakaszok kialakítása, új fogyasztók távhővezeték-hálózatba kapcsolása, valamint a hőkörzetek összekapcsolása a célja a FŐTÁV projektjének.

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása túlnyomórészt földgázzal üzemelő hőtermelő berendezések segítségével történik. A pontforrások magas száma hátrányosan befolyásolja a levegő szennyezettségi szintjét. A Távhőfejlesztési cselekvési tervben foglaltak szerint számos előnnyel jár az új fogyasztók távhőrendszerbe történő kapcsolása, a FŐTÁV Zrt. ezért jelen projekt keretén belül új távhővezeték-párok kialakítását valósítja meg.

A primer vezetékhálózat elemei, a távhővezetékek jelentős része elavult, fajlagos hőveszteségük részben a környezeti hatások miatt, részben a korunk elvárásainak nem megfelelő anyagok miatt magasnak mondható. A hőveszteségek csökkentése es a vezetékekhez tartozó szerelvények megújítása jelentős energia-megtakarítást eredményezhet.

A budapesti hőgyűrű lényege a szigetszerűen működő távhőrendszer egységesítése, a meglévő távhővezeték-hálózat összekötése. A hőgyűrű létrehozásának fontos eleme a Kispest-Angyalföld stratégiai gerincvezeték kiépítése, benne a Városliget és környékének meglévő és új közintézményeinek hálózatra kapcsolása. Elsőként 2018 decemberében, a Liget Budapest Projekt keretében megújult Olof Palme Házat kapcsolják a távfűtési hálózatra, ahogyan később a Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodómot, az új múzeumokat és tervezetten a további kulturális létesítményeket, valamint a közeli gimnáziumokat is.  Az új fogyasztók távhőrendszerbe történő kapcsolása többek között Budapest levegőminőségét is javítja.

Forrás: Főtáv

A program 3,441 milliárd forint összegű, 50 százalékos mértékű európai uniós támogatással valósul meg a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a FŐTÁV Zrt. konzorciuma által benyújtott KEHOP-5.3.1-17-2017-00006 számú „Távhővezeték-korszerűsítés, új fogyasztók hálózatra kapcsolása és távhőkörzetek összekapcsolása a FŐTÁV Zrt. távhőrendszereiben” című projekt keretén belül.

A hőgyűrű kiépítésén túl a FŐTÁV Zrt. Budapest 13 kerületében összes 180 hőközpontot újít fel. A budapesti távhőpiac bővítésével a leendő, több mint egytucatnyi új fogyasztó között szerepel a jövőre elkészülő Puskás Ferenc Stadion, a Magyar Telekom székház, valamit várhatóan távhőhálózatra csatlakoznak egyéb nagyfogyasztók, mint színházak, mozik, kórházak, felsőoktatási intézmények, hivatalok, irodaházak, lakóparkok, társasházak is. A „Kéménymentes belváros” programjának végrehajtása jelentősen csökkentheti a légszennyezettség mértékét.

Ez a fejlesztési program 3,954 milliárd forint összegű, 50 százalékos mértékű európai uniós támogatással valósul meg a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a FŐTÁV Zrt. konzorciuma által benyújtott KEHOP-5.3.1-17-2017-00002 számú „Energiahatékonysági fejlesztések és új fogyasztók hálózatra kapcsolása, új vezetékszakaszok kialakítása a FŐTÁV Zrt. távhőrendszereiben” című projekt keretén belül.

  NRGreport
Címkék
#Budapest   #FŐTÁV   #hőgyűrű   #KEHOP   #távhővezeték  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.